12 Aralık 2017 Salı
Bize Ulaşın
Künye
Lüleburgaz
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Spor
Güncel Gündem
Resmi İlanlar
YAZARLAR
» son dakika haberler
Lüleburgaz 6°C
Açık
YAZAR DETAYI
Diyetisyen Elif Nur BAŞARAN
İSHALDE BESLENME
Yazı Tarihi: 23 Ağustos 2016 Salı 16:03

İshal, dışkı sayısının, sıklığının ve hacminin artma durumudur. Bu durum sosyal hayat olmak üzere hayatı etkileyen, hafif ve ağır semptomları olabilen bir sağlık problemidir.

İshal durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Çünkü sıvı kaybı halsizlik, kalp ritm bozuklukları, şuur bozuklukları, karın ağrısı, iştahsızlık gibi bulgulara neden olur. Mikrobik kaynaklı ishallerde ise bu durumlara ek olarak ateş ortaya çıkar. Genel olarak mikrobik kaynaklı ishaller için ilaç tedavisi gerekir. 24 saatten fazla süren ishallerde bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Diyette, kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konması, bağırsakları hızlı çalıştıran yiyeceklerin diyetten bir süreliğine çıkarılarak bağırsak çalışmasının düzenlenmesi ve gerekli enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarının karşılanması esastır.

 

Nasıl Beslenilmeli?

  • Havuç veya havuç suyu, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve tuzluayran diyette mutlaka yer alması gereken besinlerdir.
  • Yoğurt ishal için mucize denebilecek bir besindir. Pirinç, patates ile birlikte tüketildiğinde ise ishal diyeti için vazgeçilmez bir öğündür.
  • Tedavi süresince posalı yiyecekler diyette kısıtlanmalıdır. Bu durumda kepekli ekmek ve kepekli tüm ürünler, kurubaklagilller, tam tahıllı ürünler, diyet bisküviler diyetten çıkarılmalıdır.
  • Posa içeriği yüksek çiğ meyve-sebzelerden uzak durulmalıdır. 
  • İshal döneminde iştah azaldığından ve kilo kaybı görüldüğünden protein alımına dikkat edilmedir. İyi haşlanmış olan yağsız dana, tavuk ve kuzu etleri önerilebilir.
  • Kızartmalardan kaçınılmalıdır.
  • Acılı-baharatlı ürünler tüketilmemelidir. Salam-sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Kuruyemiş, çikolata, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Ayrıca ishalde süresince istirahat edilmelidir.
Bu yazı 2089 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» GEBELİKTE BESLENME
» REFLÜDE BESLENME
» BAYRAMDA BAKLAVA TÜKETİMİNE DİKKAT
» İftar Menüsü
» İftar Menüsü
» İftar Menüsü
» iFTAR MENÜSÜ
» iFTAR MENÜSÜ
» iFTAR MENÜSÜ
» İftar Menüsü
Yazarın tüm yazıları >>>
E-Gazete
Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter