Emzirme döneminde anne, hem kendi vücudundaki besin depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Her öğünde yanda görüldüğü gibi her besin grubundan yiyerek beslenmesinde çeşitlilik sağlamalıdır.
Emziren Annelere Beslenme Önerileri
- Emzirme döneminde sıvı alımınız kaliteli süt için çok önemlidir. Bu dönemde su tüketimine özen gösteriniz. Günde 2,5-3 litre su içiniz. Her emzirme seansında 1-2 bardak su içiniz.
- Beyaz ve kepekli ekmek tüketmeyin, ekmekleriniz tam tahıllı olmalıdır. Kepekli ekmek tüketimi demir eksikliğine sebep olabilir.
- Yemeklerinizi baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Örneğin, kimyonun süt salınımını arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Yapılan araştırmalara göre emziren annenin günlük 30 dk yaptığı yürüyüş, sütün içerisindeki sağlığa faydalı yağ asitlerinin sayısını arttırmaktadır.
- Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, komposto tercih edin.
- Hazır çorbalar, salam, sosis, sucuk, et suyu tabletleri gibi hazır yiyeceklerini tüketmeyin.
- Çikolata, çay, kahve gibi uyarıcı içecekler bebeğinizde huzursuzluk yapabilir. Bu nedenle kafein alımını kısıtlayın. Çayınızı açık için.
- Kompostoları şekersiz hazırlayınız. Kompostolara koyacağınız basit şeker boş kalori kaynağıdır. Meyvelerin doğal şekeri yeterlidir. Kompostolarınızı kırmıza elma, çubuk tarçın, tane karanfil ile tatlandırabilirsiniz.
- Ara öğünlerine demir ve kalsiyum minerallerinden zengin kuru meyveler ekleyebilirsiniz. Ancak kuru meyvelerin şeker içerikleri yüksek olduğundan porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir.
- Süt protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir. Emzirme döneminde de süt ve süt ürünleri tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Eğer, süt gaz yaparsa laktozsuz sütü tercih edebilirsiniz.Süt ürünü olarak yoğurt ve ayranı sıklıkla tercih ediniz.
- D vitamini anne sütünde yeterli değildir. Bebeğe yapılan takviyeye rağmen, güneşli havalarda her gün 15-20 dakika açık havaya çıkarmak, bu vitaminin sentezi için faydalı olacaktır.
- Yemeklerdeiyotlu tuz kullanılmalıdır. Günlük beslenmeyle yeteri kadar alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
Bu yazı 1763 defa okunmuştur.