YAZAR DETAYI
Cengiz Gürkan
![]() BAĞIRSAK PARAZİTLERİ (SOLUCANLARI)
Yazı Tarihi: 04 Mayıs 2019 Cumartesi 06:48
Genel Bilgiler: Bağırsak solucanları omurgasızdır. Üreme, boşaltım ve sinir sistemlerine iyi gelir. Sindirim doyaşım ve solunum sistemleri az gelişmiştir. Yaşamak için başka bir canlıya ihtiyaç duydukları için asalak, yani parazit olarak kabul edilirler. Yerleştikleri canlının besinine ortak olurlar. Hastayı halsiz düşünürler. Kirli sular, kirli sular ile bulaşmış sebze ve meyveler, çiğ et ve kirli ellerle bulaşırlar. Çocuklarda el hijyeni iyi olmadığı için onlarda daha fazla görülür.
Kıl kurdu: Oksiyür olarak bilien entenobiyaz vermikulariğin neden olduğu hastalıktır. İnsandan insana çok kolay bulaşır.
Bağırsak solucanı (Ascaris lumbricoides): 20 - 30 santim kadar uzunluğa ulaşabilir. Dışkı ile kirlenmiş yiyecek ve sularla bulaşır. Kan yolu ile karaciğer, akciğer, kalp ve diğer organlara erişip hastalık yapabilirler. Akcieğere eriştiğinde zatürreye neden olur. karaiceğere yerleşip karaciğer iltihabına sebep olur. Alerjik deri döküntüleri görülebilir.
Kancalı Kurt : Sadece insanda hastalık yapar. Larva deriden girer. Karaciğer, akciğer, kalp gibi organlara yerleşir. Organa göre öksürük, kanlı balgam, karaciğer hastalığına neden olabilir. Tenyalar (Tenia Sapinata): Tenya ile hastalık oluşur. İyi pişmemiş etlerden bulaşır.
Diyet değişiklikleri: Açıkta satılan içecekler, pişmemiş gıdalar, açıkta satılan besinler, sebze, dondurma veya kabuğu soyalmamış meyveler tüketilmemelidir. Şüpheli suları kaynatarak tüketmeliyiz.
Yaşam tarzı değişikliği: Tırnaklar kısa kesilmeli, her yemek öncesi el yıkama alışkanlığı edinilmelidir.
Önerilen besin takviyeleri: Propolis: Antimikrobiyal özellikleri parazit enfeksiyonlarına karşı sindirim sistemini korumaya yardımcı olur. Tıbbi tedavi yerine propolis kullanılmamalı, tıbbi tedaviyle beraber yardımcı olarak kullanılabilir. Önerilen bitkisel içerikli droglar: Sarımsak: Bağırsak parazitlerinin tedavisinde halk arasında kullanılmakla birlikte klinik bir çalışma bulunmamaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyebileceği düşünülmektedir. Kabak çekirdeği: Şerit veya tenya parazitine karşı etkilidir. 200-400 gram çiğ kabak çekirdeği bal veya süt ile alınmakta, 2 saat sonra Hint yağı içilerek bağırsak temizliği yapılmaktadır. Kekik: Yatıştırıcı, antiseptik, kan dolaşımını uyarıcı ve kurt düşürücü etkilere sahiptir. Çay ve baharat olarak tüketilir. Kızılcık: Taze ve kurutulmuş meyveleri suda haşlanıp ishale karşı kullanılır. Dal kabuklarından çay ateş düşürücü ve kurt düşürücü olarak kullanılır. Pelinotu: Horosuni (Artemisia) HPelinotu tomurcuklarındanr 0,5 gram drop 1 çay fincanı kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip, süzülüp günde 1 fincan içilir.
Çocuklar için kurt düşürücü çay karışımı: - Pelinotu 30 gram - Bal 30 gram Hekim kontrolü şarttır. Çocuklar için kurt düşürücü olarak karışım hazırlanır. Sabahları 1 çay kaşığı tüketilir. Sağlıkla kalın hoşçakalın. Yararlanılan kaynaklar: Prof. Dr. Can Feza Sezgin (Tam Şifa) Prof. Dr. Türkan Baytop (Türkiye'de bitkilerle tedavi
Bu yazı 2394 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» Üzerlik tohumunun faydaları
» KEREVİZ (APIUM GRAVEOLENS) BİTKİSİ
» DEFNE TOHUMUNUN MÜTHİŞ FAYDALARI
» BAL-TARÇIN KARIŞIMINDAN GELEN ŞİFA
» KENEVİR TOHUMUNUN FAYDALARI
» Deve dikeni tohumunun faydaları
» YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?
» Zerdeçalın faydaları
» ZEYTİN YAPRAĞI
» SEMİZOTUNUN FAYDALARI
Yazarın tüm yazıları >>>
|
E-Gazete
![]() Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter
Tweets by GazeteGorunum |