YAZAR DETAYI
Cengiz Gürkan
![]() Güneş Yanığı
Yazı Tarihi: 06 Temmuz 2019 Cumartesi 07:15
Genel Bilgi: Güneş yanığı, yaz aylarında güneş ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşe maruz kalma ile ortaya çıkar güneşin ultraviyole ışınları ile deride oluşan sorunlardır. Hassas ve açık tenli kişiler kolayca etkilenir. Kaynar su ile oluşan yanıklar gibidir. Güneş ışınlarının maruziyet ile deride melanin pigmenti yapımı artmaktadır. Deri renginde bronzlaşma denilen koyulaşmalar olmaktadır, artmaktadır. Deri renginde bronzlaşma denilen koyulaşmalar olmaktadır. Güneş ışınları altında fazla maruziyette deri kanseri riski vardır.
Bulgu, belirti ve yakınmalar Güneş gören yerlerde kızarıklık olur. Kızaran bölgeler sıcak ve ağrılıdır. Çok fazla yanmalarda bül denilen, içi su dolu kesecikler meydana gelir. Ciltte kuruluk oluşur. İçi sıvı dolu keseciklerin büyük ve yaygın olması durumunda tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, titreme görülür.
Tıbbi tedavi Hafif yanıklarda ağrıları azaltmak için ıslak havlu tatbiki yapılabilir. Ağrı için parasetemol kullanılabilir.. Kortizonlu kremler, oluşan ödemi azaltmak için sürülebilir. Gümüş silfodiyazin ve aloe veralı yanık önleyici kremlerde kullanılabilir. Bol sıvı tüketilmelidir. Güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kremler veya yağlar kullanılmalıdır.
Önerilen besin takviyeleri Multivitamin ve mineral kompleksi: A,C,D,E,B vitamin kompleksi ile Magnezyum, Kalsiyum Çinko ve Selenyum içeren preparatlardan yararlanılır. B1 vitamini eksikliği olanlara önerilmez.
Omega3 yağ asitleri: Keten tohumu ve balık yağı omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Koruyucu ve iltihap önleyici destek olarak alınması önerilir.
Kompres uygulamaları Lavanta ve papatya uçucu yağlarından kompres veya aromatik banyo şeklinde yararlanılır. Tıbbi özellikteki lavanta uçucu yağıyla doğrudan yanık üzerine pansuman yapılır. Sarı kantaron yağından yara ve yanık tedavisinde sürülerek yararlanılır.
Sağlıkla kalın Allah’a emanet olun. Yararlanılan Kaynak: Tam Şifa (Prof.Dr. Can Feza Sezgin) Bu yazı 2192 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» Dağ kekiğinin faydaları nelerdir? Nasıl olur, nasıl tüketilir?
» Keçiboynuzu tozu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?
» Sığır Kuyruğu Otu
» ARDIÇ YAĞI
» Nöbet Şekeri
» Öğütülmüş üzüm çekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor
» Üzerlik tohumunun faydaları
» KEREVİZ (APIUM GRAVEOLENS) BİTKİSİ
» DEFNE TOHUMUNUN MÜTHİŞ FAYDALARI
» BAL-TARÇIN KARIŞIMINDAN GELEN ŞİFA
Yazarın tüm yazıları >>>
|
E-Gazete
![]() Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter
Tweets by GazeteGorunum |