29 Kasım 2020 Pazar
Bize Ulaşın
Künye
Lüleburgaz
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Spor
Güncel Gündem
Resmi İlanlar
YAZARLAR
» son dakika haberler
Lüleburgaz 0°C
YAZAR DETAYI
Dyt. Yaren ÖZTEMEL
FONKSİYONEL BESİN: KEFİR
Yazı Tarihi: 09 Kasım 2020 Pazartesi 06:12

Keçi, inek, koyun sütlerinin kefir kültürü ile fermente edilmesiyle oluşan kefirin fonksiyonel bir besin olarak adlandırılmasının sebebi fermantasyon işlemi uygulanması ile besin değerinin artmasıdır. Fermantasyon işlemi ile sindirilebilirliği kolay bir besin haline gelen kefirin probiyotik ve prebiyotik özelliği ile birlikte bağırsaklarımızda yararlı bakterileri beslemektedir.

İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklarımızın, mikrobiyotasının güçlenmesi ile başta otoimmün hastalıklar olmak üzere depresyon, uyku bozuklukları gibi bir çok hastalıkların iyileşmesinde katkıda bulunduğuna dair çalışmalar yapılmıştır. Ancak eklem rahatsızlıkları gibi iltihap ve enfeksiyon durumlarında kefir tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle alevli dönemde olan eklem hastalıklarında kefir tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır. Canlı bir maya olan kefirin alevli dönemlerde iltihaplanmayı arttırdığına dair çalışmalar da bulunmaktadır.

Kefirin yapılan bazı çalışmalarda ise kas kasılmalarını ve yorgunluğu azalttığı, LDL kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olduğu, fermantasyon işlemi sayesinde vücut direncini arttırdığı ve kilo kontrolüne yardımcı olduğu belirtilmiştir.

Günde bir bardak kefir tüketildiğinde kalsiyum ve fosfor ihtiyacımızın % 20’sini, B2 vitamini ihtiyacımızın % 19’unu, B12 vitamini ihtiyacımızın % 14’ünü ve magnezyum ihtiyacımızın % 5’ini karşılanmaktadır.

İki yaşından büyük çocukların günde bir bardak, sağlıklı yetişkin bireylerin ise  her gün iki bardak kefir içmesini önermekle birlikte satın alınmasında son kullanım tarihine çok dikkat edilmesini gerektiği ve açıldıktan sonra 3 gün geçmeden tüketilmesini eğer evde mayalanıyorsa da fermantasyon işleminin doğru bir şekilde yapıldığından emin olunmasının dikkatini çekmek istiyorum…

Daha sağlıklı günlerde görüşmek dileği ile…

 

 

Bu yazı 1094 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» ÇOCUKLARDA BESİN SEÇİCİLİĞİ
» KOLLAJEN
» KIRMIZI PANCAR
» FONKSİYONEL BESİN: KEFİR
» BİYOLOJİK YAŞIM 22,   METABOLİK YAŞIM 32...
» OKUL ÇAĞI ÇOCUK BESLENMESİ
» BÖBREK HASTALIKLARINDA BESLENME
» KARA MÜRVER
» BUGÜN HİÇ DOYMUYORUM...
» MİGREN ATAKLARINDA BESLENME
Yazarın tüm yazıları >>>
E-Gazete
Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter