top of page
Yazarın fotoğrafıFırat Çalışkan

AREFE VE BAYRAM TATİLİ ÇALIŞMALARI

·        Arefe ve bayram tatili sonrası için idari izin verilebilir.

·        Arefe ve bayram tatili sonrası için yıllık izin kullandırılabilir. (İşveren izne çıkartıyorsa bir bölümü 10 günden aşağı kullandırmama kuralı unutulmamalı)

·        Arefe ve bayram tatili sonrası için işçinin talebi varsa ücretsiz izin verilebilir. İşveren ücretsiz izne zorlayamaz.

·        Arefe ve bayram tatili sonrası için çalışma yapmayıp daha sonrasında telafi çalışması yaptırılabilir. (günlük en fazla 3 saat, resmi ve hafta tatili harici günlerde)

·        İşçiden bayram tatilinde çalışma için yazılı onay alınmış veya ihtiyacın doğduğu zamanda onay alınmış ise bayramda işçi çalışma yapmak durumundadır.

·        Bayram tatilinde çalışan işçiye 1 günlük ücreti çalışmadan ödenir, çalışmasına karşılık da 1 günlük yevmiye daha ödenir.

·        İş Sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile resmi ve bayram tatilinde çalışılması halinde ücretin daha fazla belirlenmesi durumunda işveren belirlenen ücreti işçiye ödemelidir.

·        Arefe günü yarım gün çalışılması durumunda işçiye o günün ücreti tam ödenir. Yarım gün resmi tatilin kullandırılmayıp çalışılması durumunda yarım günlük ek yevmiye ödenir.

·        Bayram tatilinde çalışılsın veya çalışılmasın tatil günlerinin ücreti ödenir.

·        Bayram tatilinde çalışmaya onay vermiş işçinin işe gelmemesi devamsızlık olarak değerlendirilebilir. Ancak işçinin bugünde onayı olduğu halde gelmemesi durumunda işçinin resmi tatil ücreti kesilmez.

·        Bayram tatilinde işçinin gün içinde 1 saat bile çalışması olsa o gün için ek bir yevmiye tam ödenmelidir.

·        Bayram tatili öncesi yıllık izin kullandırılacak ise bayram tatili ve hafta tatiline denk gelen süreler yıllık izin süresinden sayılmamalıİşçinin bordrosunda tatil süreleri gösterilmelidir.

·        Bayram tatilinde çalışılması durumunda prime esas kazanç 2024 yılı için Haziran ayına dahil edilmelidir.

·        Kısmi süreli çalışanlara da kısmi süreli çalıştığı günler resmi tatile denk geliyorsa kısmi süreli olarak ücreti ödenmelidir.

·        Bayram tatilinde işçinin ücrete hak kazanması için iki durum vardır. Birincisi işçi çalışmasa da o günün ücreti ödenir. İkincisi işçi bugünlerde çalıştı ise ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük yevmiye ödenir. 

İşçinin bayram tatili ücretine veya resmi tatil ücretine hak kazanabilmesi için hafta tatilinde olduğu gibi tatil öncesi çalışma veya çalışılmış sayılan durumların varlığı aranmaz. Örneğin işçinin kurban bayramı 1. günü işe başladığını varsayalım. Bu durumda işçi bugün çalışırsa 1+1 günlük yevmiyeye hak kazanır. Çalışmaz ise o günün ücreti ödenir.

 

-OKURDAN GELENLER-

Soru: Bir personelimiz istifa ederek işten ayrıldı. Kendisine ihbar süresi olduğunu bildirmemize rağmen ihbar süresini kullanmadan işi bırakıp gitti. Şimdi biz bu kullanmadığı ihbar süresinin ücretini son maaşından kesebilir miyiz?Cevap: İşçinin herhangi bir gerekçe göstermeksizin işten ayrılması hallerinde işverenin işçiden ihbar tazminatı alacağı hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte işverenin işçiden ihbar tazminatı alacaklı olması tek taraflı işçinin aylık ücretinden kesinti yapmasına olanak tanımaz. İşçinin açık bir onayı ve kabulü olmaksızın işçi ücretinden böyle bir kesinti yapılamaz. Yapılacak işlem işçi ücretinin tam olarak ödenmesi ve işverenin dava yolu ile işçiden ihbar tazminatını talep etmesidir.Aksi durumda işçi ücret alacağının eksik ödenmesi sebebi ile bir şikayette bulunması halinde denetimde eksik ücret ödenmesine ilişkin yaptırım ile işveren karşı karşıya kalacaktır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page