top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Ehliyette zaman daralıyor!

10 bin 675 kişi hala bekliyor

Ehliyetini yenilemeyene 13 bin TL ceza!

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün belirlediği eski tip ehliyetlerin değişmesi için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024 yaklaşıyor. Lüleburgaz İlçe Nüfus Müdürü Murat Baki, Lüleburgaz’da ehliyet sahibi olan 59 bin 832 kişinin ehliyetlerini yenilediğini belirtirken, 10 bin 675 kişinin ehliyetlerini henüz yenilemediğini ve yenilemek için az bir süreleri kaldığını ifade etti. Baki, ehliyetlerini belirlenen tarihlerde yenilemeyenlerin tespit edilmesi durumunda 13 bin TL cezai işlem uygulanacağının altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün belirlediği eski tip ehliyetlerin değişmesi için belirlenen son gün yaklaşıyor.

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih olarak belirlenen 31 Aralık 2024’ten sonra ise ehliyetini yenilemeyen vatandaşların tespit edilmesi durumunda 13 bin TL cezaya tabi tutulacakları öğrenildi.

“ASIL ÖNEMLİ OLAN EHLİYET”

Konu hakkında gazetemize bilgi veren Lüleburgaz İlçe Nüfus Müdürü Murat Baki; “Ehliyetlerin yenilenmesi konusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından resmi olarak yayımlanmış bir karar ve yenilemeyen vatandaşlara cezai işlemler de uygulanacak. Bunun yanında Valilikten gelen bir yazı ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının da yenilenmesi için çalışma yapmamız isteniyor fakat burada zorunluluk bulunan kısım ehliyet yenilemesi diyebiliriz.

Son yenileme tarihi 31 Aralık ve vatandaşların bunu yapması gerekiyor. Aksi takdirde yapılan kontrollerde ehliyetlerin eski tip olduğu tespit edilirse cezai işlemler gibi yaptırımlar da söz konusu olacak.

Lüleburgaz’a göre daha kalabalık İl ve İlçelerden de müdürlüğümüze başvuru yapılıyor oralarda ki yoğunluktan dolayı. Lüleburgaz’da kimlik kartları genel olarak yenilendi fakat ehliyet konusunda büyük bir eksiklik var. Vatandaşların bir an önce ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

“YÜZDE 15 YENİLEMEDİ”

Lüleburgaz ve çevresinde yaşayan vatandaşların yüzdelik olarak kimlik ve ehliyet yenileme oranlarını paylaşan Baki; “Kimlik kartlarına geçiş konusunda iyi durumdayız. Lüleburgaz’ın yüzde 97’lik kısmı kimlik kartlarına geçiş yaptı. 155 bin 108 kişilik nüfusumuzun da yalnızca 4 bin 144 kişilik bir bölümü kimlik kartlarına geçiş yapmadı.

Ehliyette durum farklı ve tekrar belirtiyorum asıl önemli olan kısım burası. Lüleburgaz’da ehliyet sahibi olan kişilerin 59 bin 832 tanesi ki bu yüzde 85 gibi bir oran; ehliyetlerini yeniledi.

Bunun yanında 10 bin 675 kişi yani Lüleburgaz nüfusunun yüzde 15’i ehliyetlerini henüz yenilemedi ve yenilemek için az bir süreleri kaldı. Aksi takdirde kontrollerde tespit edilmeleri durumunda kendilerine 13 bin TL cezai işlem uygulanacağının altını tekrar çizmek isterim” dedi.

“KİMLİK İÇİN RANDEVU ŞART DEĞİL”

Yeni tip kimlik kartlarına geçiş amacıyla randevusuz bir şekilde başvuru yapılabileceğini bildiren Murat Baki; “Eski tip kimliklerini yenileme amacıyla gelen vatandaşlarımız randevusuz bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilir. Ehliyet için vatandaşlarımızın randevu almaları gerekiyor. Şu an Gündoğu, Güneş, Gençlik, Hürriyet, Atatürk, 8 Kasım, Özerler, Siteler, Yeni Mahalle, Yıldız ve Yıldırım mahallelerimiz yenileme oranlarının en düşük olduğu mahalleler” açıklamalarında bulundu.

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler ise şu şekilde;

-        Sürücü sağlık raporu

-        Son altı aylık süreçte çekilmiş biyometrik fotoğraf

-        Ziraat Bankası uygulaması ve ya PTT ATM’lerinden ödenmesi gereken 15 TL ücret

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page