top of page

“Eğitimde sert düşüş”

Yazarın fotoğrafı: Hamza DalgıçHamza Dalgıç

Can: “Eğitim kalitesi son 10 yılda düştü”

CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen haftalık toplantıda konuşan CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Ali Can, emekli bir öğretmen olduğunu belirterek eğitimdeki sorunlara değindi. Can, Kırklareli ilinde eğitim kalitesinin son 10 yılda düşüş yaşandığını belirtti.




CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’nın, her hafta gerçekleştirdiği halka açık toplantısı, bu hafta Pazartesi günü de gerçekleşti.

CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Ali Can, emekli bir öğretmen olduğunu belirterek eğitimdeki sorunlara değindi.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda ikinci dönemin başlaması ile birlikte Lüleburgaz’da var olan eğitim problemlerinin tekrar baş gösterdiğini belirten Can, Kırklareli ilinde eğitim kalitesinin son 10 yılda düşüş yaşandığını belirtti.

Türkiye’nin seçkin üniversitelerine öğrenci gönderme konusunda 10 sene önce Kırklareli’nin ilk 5 ve 10’da olduğunu belirten Ali Can, Kırklareli ilinin günümüzde ilk 50’ye bile giremediğini söyledi.

Kırklareli’nin eğitimdeki başarısının sert bir düşüş yaşadığını belirten Can; “Değerli arkadaşlar, 2014 yılına kadar ilçemiz Lüleburgaz ve ilimiz Kırklareli, üniversiteye öğrenci yerleştirmede her yıl ilk 5 veya ilk 10 da yer alıyordu. Boğaziçi gibi, İTÜ gibi, ODTÜ gibi ülkemizin yüz akı olan parlak üniversitelere yüzlerce öğrenci yerleşiyordu. 2014 yılından sonra ilimizin veya ilçemizin yer aldığı ilk 5 veya ilk 10’dan yavaş yavaş aşağılara düşüldü ve günümüzde ilimiz Kırklareli için sıralama artık açıklanmıyor. Biz öğrendiğimiz kadarı ile maalesef ilimiz ilk 50 ye bile giremiyor. Neden mi? Çünkü, 2014 yılında AK Parti’nin çıkarlarına hizmet etmeyen onlarca okul idarecisini sadece İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve şube müdürlerinin puan vermesiyle tasfiye ettiler, görevden aldılar. Yerlerine de, yandaş sendikalar ve AK Parti’nin birlikte kapalı kapılar ardında hazırladıkları listelere göre mülakat sınavı sonuçlarına göre eğitim yöneticisi atamaları sonucu ilimizde ve ilçemizde eğitimin durumu bu noktaya geldi. İşte liyakatı değil de mülakatı değer kabul edersen, geleceğin nokta da budur.” dedi.

“DURUM GÖZÜKTÜĞÜ GİBİ DEĞİL”

Ücretli öğretmenlerin de sorunlarına değinen CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Ali Can, tüm Türkiye’de olduğu gibi Lüleburgaz’da görev yapan ücretli öğretmenlerin de asgari ücretin altında çalıştığını dile getirdi.

Ücretli öğretmenlerin sorunlarına da değinen Can; “İlçemiz Lüleburgaz’da eğitim seviyesi yüksek, okullarımızda öğretmen eksiği yok okula gidemeyen öğrencimiz yok diye düşünüyor olabiliriz. Ama durum hiçte öyle değil değerli arkadaşlarım. Sadece ilçemiz Lüleburgaz’da eğitim öğretim yılının başında Eylül ayında 72, evet yanlış duymadınız 72 ücretli öğretmen göreve başladı. Bu ücretli öğretmenlik nedir biliyor musunuz?

Normal bir öğretmen en fazla 30 saat derse girebilir bir haftada. Ücretli öğretmen de bir hafta da 30 saat derse girse bile ki çok zordur bu. 30 saat derse girse bile ayın sonunda alabileceği 20 bin TL’dir. Yani asgari ücret bile değildir. Ve daha da kötü olan ise bu kadar çalışma sonucunda ayın sonunda sigortası 15 ila 20 gün arasında yatırılmaktadır. O da okulun tam olarak devam ettiği aylarda.

İşte bu noktada, bu koşullarda ilçemizde 72 ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır okullarımızda. Bir nevi modern kölelik sistemidir. Kaçak işçi çalıştırmaktır.” ifadelerini kullandı.

“VELİLER KENDİ İMKANLARI İLE OKULA BIRAKIYOR”

Sözlerine devam eden Başkan Ali Can; “Lüleburgaz’ın 30 tane köyü ve 3 tane de kasabası vardır. Bu 33 köy kasabanın sadece 12 tanesinde ilkokul vardır. Bu ilkokul olan 12 tane köy ve kasaban sadece 9 tanesinde ortaokul vardır. Okulu olmayan köylerdeki çocukları sabahın köründe hava daha aydınlanmadan karanlıkta yollara çıkararak çevresindeki okulu olan başka bir köye veya ilçe merkezine taşıyorsunuz.

Bu öğrenciler körpecik çocuklar evlerinden köylerinden uzakta eğitim görmektedir. Eğitimde en iyi okul, evine en yakın olan okuldur diye genel kabul görmüş bir anlayış vardır. Ama Lüleburgaz da 33 köy ve kasabanın 21’inde ilkokul yoktur. 21 köyden öğrenciyi sabahın karanlığında alıp başka bir köye veya ilçe merkezine taşımak o öğrencileri fırsat eşitliğinden uzaklaştırmaktır.

Bazı köylerden ise lise öğrencilerini taşımamaktadırlar. Lise Öğrencilerini aileleri ortaklaşa araç tutarak veya kendi aralarında imece yaparak sırayla çocuklarını kendi araçlarıyla lise ye götürmektedir. Evet, yanlış duymadınız 2025 yılında, devlet lise talebesini okula götürememektedir.

Medeniyetin kalbi olan Lüleburgaz da veliler, anne babalar kendi gayretleri ile kendi imkanları ile çocuklarını her gün sabah ve akşam liseye getirip götürmektedir.” açıklamalarında bulundu.

“PARALI EĞİTİMİN TA KENDİSİ”

Sözlerine devam eden Can; “Okullarımızda bir diğer sorun ise temizlik ve hijyen sıkıntısı. Temizlik ve hijyen malzemesi bir şekilde temin ediliyor. Fakat o temizlik malzemelerini kullanacak, temizlik ve hijyeni sağlayacak olan personel ihtiyacı okullarda hat safhadadır. “İUP” denilen İşbaşı Uyum Eğitimi Programı adı altında günlük yevmiye ile iş kur üzerinden haftada üç gün çalıştırılmaktadır ve bu çalıştırılanların emekliliğe ve sağlığa geçen sigorta primleri yatırılmamaktadır.

Haftanın diğer iki gününde de aynı kişileri okul idarecileri okul aile birlikleri üzerinden çalıştırmaktadır. Yani okul idarecileri, öğrenci velilerinden topladıkları paralarla okulun temizlik ve hijyenini sağlatmaktadır.

Temizlik personeli, yardımcı hizmetli gönderme ama okullar temiz ve hijyen olsun. Nasıl olacak bu iş. Tabii ki gerekli olan parayı öğrenci velilerinden toplayarak. Bu da paralı eğitimin ta kendisidir.” dedi.

“LÜLEBURGAZ’A OKUL LAZIM”

Lüleburgaz’daki okulların öğrenci sayısını kaldırmadığını belirten CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Ali Can; “İlçemiz Lüleburgaz nüfus bakımından oldukça hızlı gelişmekte ve büyümektedir. Özellikle yeni yerleşim lokasyonlarında genç ve öğrenci nüfusu oldukça yoğundur. Fakat Milli eğitim Bakanlığı yeni yerleşim bölgelerine aynı hızda yeni okullar yapamamaktadır.

İlçemizde özellikle yeni yerleşim bölgelerinde ilk ve orta okullarda sınıf mevcutları 40’lara dayanmıştır. Sınıflarda öğrenciler üst üste eğitim görmektedir. Bu bölgelere acilen okul yapılmalıdır.

Son olarak öğretmen yetersizliğinden bahsetmek istiyorum size değerli arkadaşlar. İlimizin her bölgesi maalesef aynı sosyoekonomik seviyede değildir. Özellikle handikaplı sayılan Demirköy gibi ilçelerimiz şark görevi pozisyonundadır öğretmenler için.

Resmi olarak, kadro bütünlüğü olarak Demirköy gibi handikaplı ilçelerimizde eksik yoktur. Fakat fiiliyatta ise, uygulama da ise, kadrosu Demirköy gibi ilçemizdeki bir okulda olan bazı öğretmenler, çeşitli ilişkilerle, yandaş sendika ve AK Parti iktidarının kapalı kapıları ardında yapılan görüşmelerle kadrosu Demirköy’de olup, farklı bir ilçede öğretmenlik yapması sağlanmaktadır. Yani o bölgedeki okullarımızda, matematik dersine coğrafya öğretmeni, tarih dersine ise İngilizce öğretmeni girmektedir.” diyerek sözlerini noktaladı.

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page