Bölgemizde eşi benzeri yok!
“Mezun olanı havada kapıyorlar”
Lüleburgaz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri okullarında yaptıkları yemekler ile geleceğin aşçıları olma yolunda ilerliyor. Bölüm öğrencileri son sistem ekipmanlar ile sulu yemek, tatlı ve hamur işleri gibi her alanda eğitim alıyor. Öğrencilerin kullandığı son sistem ekipmanlar ve yaptıkları ürünler Trakya’da örnek olarak gösteriliyor.
Lüleburgaz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin okudukları bölümler kapsamında yaptıklarının Trakya’da eşi benzeri bulunmazken, bölgede de sayılı okullar arasında gösteriliyor.
Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Alanı öğrencileri, okula ilk başladıkları 9. sınıfta teorik derslerin yanında iş güvenliği ve sağlığı derslerini de görerek pratik eğitim alacakları 10. ve 11. sınıfa hazırlanıyorlar.
Lise yıllarındaki ilk senelerinde aldıkları eğitimler ile gelecek senelerine hazırlanan öğrenciler, 10. ve 11. sınıfta iki sene boyunca okullarındaki atölyelerinde pratik eğitimlere başlıyor ve son senelerine kadar kalifiye eleman standartlarında çalışacak düzeye geliyorlar.
Gördükleri eğitim sonucunda 12. sınıfta staja başlayarak iş hayatına atılan Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin çoğu, staj aşamalarında iş teklifi alıyor ve iş hayatlarına atılıyorlar.
İş hayatına atılmayı tercih etmeyen öğrencilerin çoğu üniversite okuyacak düzeyde eğitim seviyesine sahip olurken, iş hayatına atılan öğrencilerin 45 bin TL’ye kadar gelir elde etme şansı da bulunuyor.
OKUL MÜDÜRÜNÜN EMEKLERİ ÇOK BÜYÜK
Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Serhan Kara, göreve geldiği ilk günden itibaren okulun eğitim kapasitesinin artırılması yönündeki vizyoner ve kararlı çalışmaları ile ön plana çıkıyor.
Okulun Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı için sil baştan atölye, bulaşıkhane ve su tesisatı sistemi yapılması için büyük özveri ile çalışan müdür Kara, öğrencilerin eğitim alacağı atölyeyi sıfırdan kurdu. Aynı zamanda yemekhane ve bulaşıkhane gibi çalışma alanlarını da okula kazandırmak için büyük çaba sarf eden Serhan Kara, okulun ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirdiği özverili çalışmalarına devam ediyor.
İlk olarak iki sene önce öğrencilerin kapsamlı eğitim alacağı bir atölye için kolları sıvayan Kara, atölyeye ilk olarak her sırada iki tezgah olacak şekilde beş sıra çelik tezgah kazandırdı. Yemekhane için ise dört göz ocak, 5 adet mini fırın ve 1 adet konvansiyonel fırını da okula kazandırarak yemekhaneye seviye atlatan müdür Kara, yemekhaneye otomatik yangın söndürme sistemi de getirerek öğrencilerin güvenliğini sağlamayı da göz ardı etmiyor.
Yemek yaparken ve bulaşık yıkarken lazım olan sıcak su ihtiyacını ise güneş enerjisi ile çözüme kavuşturan okul müdürü Serhan Kara, yemeklerde kullanılacak temiz su ihtiyacını da yine okula kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiği endüstriyel su arıtma sistemi ile karşılamak için büyük çaba sarf etti.
Milli Eğitim Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü’nün de maddi manevi desteklerini sunduğu bu girişimler sayesinde öğrenciler, henüz staja bile başlamadan kalifiye bir meslek erbabı olarak iş hayatlarını kolaylaştıracak bir eğitim alıyorlar.
MASRAFLAR DÖNER SERMAYEDEN KARŞILANIYOR
Tüm bu girişimler sonucunda oluşan masrafları öğrencilerin kendi çalışmalarından gelen gelir ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen destek sayesinde karşıladıklarını belirten Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Lisesi Anadolu Lisesi Okul Müdürü Serhan Kara; “Öncelikle belirtmek isterim ki bizim girişimlerimiz kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği destekler de çok önemliydi. Maddi ve manevi olarak yanımızda olup ihtiyaçlarımızı karşılamamıza yardım ettiler. Kendilerine buradan tekrar çok teşekkür ederim.
Biz bu atölyeleri kurma kararı aldığımız zaman elimizde hiçbir şey yoktu ve öğrencilerin çalışma alanları da kalifiye eleman olmaları için yetersizdi. Bahsi geçen tüm ekipmanları toplamak tabii ki zordu. Mutfakta kullandığımız mikserlerin tanesi 45 bin TL civarında. Böylesine bir ekonomik yükün altına girmek özverili bir çalışma gerektiriyordu. Burada da öğrencilerimize büyük bir teşekkür borçluyuz çünkü bahsi geçen ekipmanların hepsinde kendilerinin yaptığı yemeklerin, emeklerinin payı çok büyük.
Döner sermaye dediğimiz bir sistemimiz var. Okulumuzun verdiği hizmetler yalnızca Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı ile sınırlı değil, tüm alanlarımız aynı işlevleri görüyor okulumuza bir gelir sağlıyor. Okulumuzda yapılan yemeklerden üretilen temizlik malzemelerine, spor takımlarımız için yapılan pankarttan pankartta kullanılan boyaya ve şehrin belirli noktalarında gördüğünüz görsel çalışmalarda öğrencilerimiz kendi el emeklerini kullanarak kalifiye bir eleman olarak yetişiyorlar.
Bu yaptıkları çalışmalar da tabii ki çok ucuz bir şekilde belirli kurumlara satılıyor ve okulumuza büyük bir gelir kaynağı elde edilmiş oluyor. Bu gelir ile öğrencilerimiz kendi harçlıklarını da çıkarmanın yanında, okulumuz alanlarının kapsamlarını genişletmek için edindiğimiz ekipmanların masrafları da karşılanmış oluyor.
Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Şimdiki nesil, geçmiş nesillere göre çok farklı. Kendileri ile geçmiş nesillerdeki gibi iletişim kurulması yanlış olur. Öğrencilerle onların dilinden anlayarak iletişim kurmak gerekiyor. Cezalar bir çözüm değil artık bu nesil özelinde. Öğrencilerimizi kazanmak için daha farklı yollar bulmaya çalışıyoruz ve uyguluyoruz, sonuçları ise ortada.
Kendilerinin ellerine, emeklerine sağlık. Burada yaptıkları çalışmalar ile kendi geleceklerine ışık tutuyorlar, meslek hayatlarını kolaylaştırıyorlar. Aynı zamanda bu özverili çalışmalar sayesinde arkalarından gelecek nesillere de güzel bir çalışma alanı bırakarak onların da gelişmelerine katkıda bulunuyorlar. Bir öğretmen olarak daha pozitif bir tablo görmeniz imkansız” dedi.
BAŞKA OKULUN YEMEK İHTİYACI DA KARŞILANIYOR
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilerinin çalışmaları ile günde 320 kişi için sıcak yemek çıktığını belirten Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı Selda Başaran; “Alan öğrencilerimiz günde 320 kişinin karnını doyuracak kadar sıcak yemek çıkarıyorlar. Bahsi geçen 320 kişinin 97 tanesi Şehit Pilot Üsteğmen İbrahim Gerçek İlkokulu ve Ortaokulu’nda bulunuyor.
Yemek ihtiyacını karşıladığımız Şehit Pilot Üsteğmen İbrahim Gerçek İlkokulu ve Ortaokulu’nda 67 kişi taşımalı eğitim kapsamında ücretsiz yemek imkanı buluyor. Buna ek olarak 30 tane öğrenci, öğretmen ve veli de ücretli şekilde bu hizmetten çok çok uygun bir fiyata faydalanıyor.
Okulumuz bünyesinde ise 62 öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamında ücretsiz yemek imkanından faydalanıyor. 36 öğrencimiz yarım yatılılık ile bu imkanlardan faydalanırken, 129 öğrenci ve öğretmenimiz de mutfağımızdan çıkan bu yemeklerden ücretli şekilde faydalanıyorlar.
Elde edilen gelire de değinmek gerekirse bu her ay değişiklik gösteriyor o yüzden ortalama net bir rakam belirtemem fakat öğrencilerimiz günde iki kişi olmak üzere değişmeli bir şekilde görevlerini yerine getiriyorlar.
Çalıştıkları gün başına ortalama 1000-1500 TL bandında bir harçlığı da verdikleri emekler karşılığında elde ettiğimiz gelirden kendilerine veriyoruz. Öğrencilerimiz Kasım ayı boyunca yaptıkları çalışmalar neticesinde toplam 48 bin TL harçlık kazandılar ve bu onları motive eden bir başka nokta aynı zamanda.
Ayrıca Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlüğü de mutfağımızı ve yaptığımız yemekleri düzenli olarak denetliyor” açıklamalarında bulundu.
İŞLETMELER VE ÖĞRENCİLER ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORLAR
Öğrencilerinin mesleki açıdan asla açıkta kalmadıklarını ve iş bulabildiklerini belirten Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Şefi Ayhan Özdemir ve Alan Öğretmeni Oğulcan Demirci; “Öğrencilerimiz ilk senelerinde teorik ve iş güvenliği ve sağlığı, ikinci ve üçüncü senelerinde pratik dersler ile eğitim alarak staj dönemlerine hazırlık yapıyorlar.
Staja başladıkları senelerde ise çok beğeniliyorlar ve genellikle staj yaptıkları işletmeler tarafından iş teklifi alıyorlar. Mezun öğrencilerimizi sürekli takip ediyoruz ve birçoğu ile iletişim halindeyiz. İş ihtiyacı olan öğrencilerimiz bize ulaşıyorlar ve biz de işletmelerle görüşüyoruz. Bu bağlamda işletmeler ve öğrencilerimiz arasında bir köprü görevi de görerek meslek hayatına atılmaları konusunda onlara yardımcı da oluyoruz.
Usta öğreticilik belgesi almaları için kendilerine sürekli olarak yol gösteriyoruz ve bu belgeye sahip olduktan sonra işleri çok kolaylaşıyor. Eski bir öğrencimiz şu anda okulumuzda usta öğretici olarak görev yapmakta aynı zamanda.
Öğrencilerimiz staj yaparken işletmeler ile diyaloglarımızı pozitif ve olumlu şekilde ilerletiyoruz. Bu diyaloglar kendilerinin iş bulmasını kolaylaştıran bir diğer etken olarak da ön plana çıkıyor.
Şu ana kadar alanımızdan verdiğimiz mezunlardan boşta kalan olmadı ve hepsi bir iş sahibi. İşe başlamayanlar ise üniversite okuyorlar ya da kendi istekleriyle işe başlamıyorlar fakat işe başlamak isteyip de boşta kalan öğrencimiz yok.
Öğrencilerimiz arasında televizyon programlarına katılıp birinci olanlar da var.” açıklamalarında bulundular.
Comments