“Gerçek sanat, insanın içindeki derin duygulara dokunan ve onları harekete geçiren sanattır.” Büyük Usta Ferhan Şensoy 31.08.2021 günü aramızdan ayrıldı. Çok yönlü, üretken bir sanatçıydı. Ardında büyük bir birikim bıraktı. Kitaplar, oyunlar, sinema filmleri, bestelerden oluşan bir miras. Ferhan Şensoy, tiyatroda komedi, mizah, ironi ve eleştiriyi en ustaca kullanan, muhalif tavrıyla oldukça sevilen bir tiyatro insanı olarak sanatseverlerin belleğinde haklı yerini aldı. Ferhan Şensoy yazdığı ve sahnelediği oyunlarla geleneksel Türk Tiyatrosunu, çağdaş gösterim teknikleriyle ustaca buluşturarak kendi tiyatro anlayışını oluşturdu. Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951 de, Çarşamba, Samsun’da doğdu. Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 07 Mart 1987 'den beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur. Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler'in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu "Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir." diyerek açıklamıştır. 2021 Haziran ayında anjiyo geçiren, ardından da anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle tedavi görmeye başlayan Usta Sanatçı, tüm müdahalelere rağmen 31 Ağustos 2021 tarihinde 70 yaşında vefat etmiştir.
İlk öykü ve şiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde 1969 yılında yayımlanan Şensoy'un, yazdığı skeçler de Devekuşu Kabare'de 1970 yılında oynanmaya başladı.1980 yılında Ortaoyuncular adıyla, kendi tiyatrosunu kurdu. 1989 yılında Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmıştır. Aynı yıl Ses Tiyatrosu'na taşınmıştır. 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre - Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye'ye döndü. Türkiye'ye dönmesinin ardından, 1976’da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda, yazarlığını da yaptığı Dur Konuşma Sus Söyleme adlı oyunda rol alan Şensoy, Türk Yazarları Tiyatrosu’nda da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Aynı sene ilk televizyon skeçlerini yazmaya başlayan Şensoy, Ali Poyrazoğlu'yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde, bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'na çeşitli skeçler yazdı.1980 yılında oluşumuna öncülük ettiği Ortaoyuncular Topluluğu’nu kurarak aynı anlayışta bulunan usta oyuncuları bir araya getirerek halk tiyatrosu geleneğini sürdürmek üzere oyunlar yazdı. Ortaoyuncular ilk olarak ustanın yazdığı Şahları da Vururlar adlı oyunu çeşitli tiyatrolarda sahneledi. Tiyatrosunda Münir Özkul, Erol Günaydın, Rasim Öztekin gibi deneyimli oyuncularla sahneye çıktı. Ferhan Şensoy 1989 yılında İstiklal caddesinde bulunan Halep pasajında mimar Campanaki tarafından yapılan, önce tiyatro, opera ve sinema salonu olan Ses Tiyatrosu’nu tadilat yaparak Ortaoyuncular’ı oraya taşır. 1989 yılından sonra kendi tiyatro anlayışını daha da geliştiren Şensoy, yazdığı oyunlar ve gösterim üslubuyla kendi seyircisini yaratır.
Ferhan Şensoy yazar olarak oyunlarında toplumsal eleştiriyi başta tavır olarak benimsemiştir. Bu tavrına uygun bir sahneleme üslubu ile ciddi komedi örneği oyunları seyircisiyle buluşturarak halk tiyatrosu anlayışında öncü rol üstlenmiştir. Ferhan Şensoy toplumcu tavrı ile düşünce dünyası derin, kalemi güçlü, cesur ve muhalif bir tiyatro insanı olarak yazdığı ve sahnelediği Şahları da Vururlar, Muzır Müzikal, İstanbul’u Satıyorum, Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, Kiralık Oyun, İşsizler Cennete Gider, Beni Ben mi Delirttim gibi oyunları ile toplumsal aksaklıkları, ahlaksızlıkları, düzeysizlikleri anlatmıştır. Usta yazar Ferhan Şensoy kendi yazdığı oyunların yanı sıra Alman komedyen Karl Valentin’den ve Anton Çehov’dan yaptığı adaptasyonları da seyircisiyle buluşturdu. Yazar, yönetmen ve oyuncu olarak Ferhan Şensoy kendi anlayışı doğrultusunda düzinelerce oyuncu yetiştirdi. Kendi yazdığı Ferhangi Şeyler adlı oyununu 1987 yılından başlayarak yaklaşık 30 yılda 1670 defa sahneleyerek bir rekora imza attı.
Tiyatro ustalığının yanı sıra sinema ve edebiyatta da üretimlerde bulunan Ferhan Şensoy şiir, deneme ve anı türünde yazdığı kitaplarla da yazın alanında adından söz ettirdi. Sinemada da oyuncu olarak görev alan Ferhan Şensoy, özellikle 80’li yılların başında farklı yönetmenlerle değişik türde yapımlarda önemli roller üstlendi. Ferhan Şensoy sanat hayatının en verimli yıllarında bu Dünya’ya veda etti. Ölümüyle Türk tiyatrosunun en has perdesi bir daha açılmamak üzere kapandı. Ama sesi, alaysı tavrı ve cesareti Ses Tiyatrosu’nda yankılanacak. Tarih de Ferhan Şensoy’a hakkını verecek. Çünkü Ferhan Şensoy bir entelektüel olarak tiyatroda bir birikimdir. Bir yazardır, bir üsluptur, bir tavırdır, bir değerdir.
Comentarios