top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Fırınlarda bayat ekmek devri!

“Hem sağlıklı hem ucuz”

Lüleburgaz’da bazı fırın ve marketlerin camlarına astığı “bayat ekmek bulunmaktadır” yazılı kağıtlar dikkat çekti.



Lüleburgaz’da bazı fırın ve marketlerin camlarına “bayat ekmek bulunmaktadır” yazılı kağıtlar asması dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre Lüleburgaz’da kimi esnaf bu uygulamayı faaliyete geçirirken, kimi esnaf geçirmedi.

İşletmesinde bayat ekmek satışı yapan ve bunu bir talep sonucu yaptığını belirten Yunus Fırın işletmesi sahibi Mikail Yanar; “Öncelikle belirtmek gerekiyor “bayat” dediğimiz ekmek, herkesin evinde bulunan akşamdan kalma, bir günlük ekmekler oluyor. Bu ekmekleri zaten normal yaşantımızda da tüketiyoruz. Bunun yanında tabii ki ekonomik sıkıntılar çeken vatandaşlardan da yoğun talep var.

Sabah özellikle 08.00-09.00 saatleri arasında geliyorlar, bayat ekmeklerden talep ediyorlar. Yumuşak olsun istiyorlar. Akşamdan kaldığı için de yumuşak oluyor zaten. Esnafız, tam fiyatından bu ekmeği satamayız. Yarı fiyatına veya 6-6.5 TL bandında satışlar yapılıyor. Vatandaşın da işine geliyor ve mideyi de yormuyor bayat ekmek. Kulağa başta kötü gelen bir uygulama, hatta bazıları utanarak istiyor bayat ekmek fakat bence kötü bir uygulama değil, ben kendim de bayat ekmek tüketiyorum” dedi.

“ÇOK ZENGİN OLUP BAYAT EKMEK İSTEYEN MÜŞTERİLERİM VAR”

Sıcak ve taze çıkmış ekmeğin kendini bolca yedirdiğini belirten Yanar; “Ben kendim fırıncıyım, ekmekleri ben üretiyorum. Ben dahi evde bayat ekmek yiyorum. Sattığımız akşamdan kalma ekmekler de değil bunlar, iki günlük üç günlük ekmekler. Taze ekmek kendini çok yediriyor, sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu sebeple bayat ekmek talebinde bulunan çok zengin müşterilerim var. Bayat ekmek talebi olan kişilerden birisi de benim” ifadelerini kullandı.

“EV HANIMLARININ TALEBİ BÜYÜK”

Bayat ekmeğe ev hanımlarının da talebinin olduğunu belirten Yanar; “Kadınlar evde köfte yapıyorlar. Bayat ekmek kullanılıyor bu köftelerin yapımında bildiğimiz gibi. Elinde bulunmayan kadınlar bu sebeple bayat ekmek almak istiyorlar.

Aynı zamanda tost yapmak amacıyla da bayat ekmek tercih ediyorlar. Taze ekmekle yapılan tostlar, bayat ekmekle yapılanlar gibi olmuyor. Bu ekmekler yine akşamdan kalma ekmekler oluyor tabi. Ev hanımları da ev içerisinde bayat ekmeği sık sık tercih ediyor.

Bunların yanında bazı tost yapan işletmeler de sık sık bayat ekmek talebinde bulunuyor. “Akşamdan ekmek kalırsa haberim olsun” diyorlar. Taze ekmekten tost yaparsan, o ekmek direkt hamur oluyor. Akşamdan kalma ekmekle, veya maksimum bir günlük ekmekten tost yaparsan tost zaten daha güzel oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HAYVANCILIK İLE UĞRAŞANLARIN VE HAYVANSEVERLERİN YOĞUN İLGİSİ VAR

Hayvancılık ile uğraşan kişilerin ilgisinden bahseden Yanar; “Büyükbaş, küçükbaş fark etmeden hayvancılık ile uğraşan insanların da bayat ekmeğe talepleri var. Özellikle soğuk aylarda, Ekim sonrası gibi ot bitiyor ve hayvanlar çayıra çıkmıyor. Hayvancılık ile uğraşanlar da Nisan ayına kadar bayat ekmek ile hayvanlarını besliyor. Topluca alıyorlar, 50-100 tane ekmeği birden alan insanlar var. Bu ekmekleri yemin içine karıştırıyorlar ve buna çok talep var. 2-3 günlük ekmekleri hayvancılara ayırıyoruz. 2-3 günlük ekmekleri insanlara satmıyoruz. Bunun yanında duyarlı hayvansever vatandaşlar da sokak hayvanları için bayat ekmek talebinde bulunuyor. Sokakta kedi ve köpekleri besliyor insanlar. Süt içine, çorba içine ekmek dilimleri atıp kaplara koyuyorlar mahalle köşelerinde. Hayvanlar da yiyor bunları” dedi.

“FAYDALI BİR UYGULAMA”

Uygulamanın kulağa kötü geldiğini fakat aslında faydalı ve iyi bir uygulama olduğunu aktaran Gıda Maddeleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İlhan Karaca da, “Uygulama ilk okunduğunda yada söylendiğinde kulağa daha kötü, dramatik gelebilir. Aslında öyle değil. Geçerli sebepleri var bu uygulamanın ki, çoğu esnaf bunu uyguluyor yalnızca birkaç yer değil.” ifadelerini kullandı.

“TİCARİ İŞLE UĞRAŞANLAR ANLAYACAKTIR”

Uygulamanın, gıda sektöründe hizmet veren esnafa olan katkılarından bahseden Karaca; “Bu işin içinde ya da herhangi bir ticareti icra ediyorsanız durumu daha iyi anlarsınız. Mesela bir market bir iş gününde 100 adet ekmek sattı ve ertesi güne de 100 adet ekmek sipariş etti diyelim. Bu sefer 90 adet ekmek satılıyor ve kalan 10 ekmek kendi cebine zarar olarak yazıyor.

Şimdi herkes her an bayat ekmek yemiyor. Evvelsi günün akşamı alınan bir ekmeği kahvaltıda hepimiz tüketiyoruz. Bayat ekmekten kasıt bu. İki günlük ekmek satma konusu da söz konusu değil aslında. Esnafta ne yapıyor? O kendi cebine zarar eden ürünü bu şekilde satıp zararını gidermeye çalışıyor.” dedi.

409 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page