Gençler tarıma yönelmiyor!
- Hamza Dalgıç
- 8 Nis
- 3 dakikada okunur
“Tarım politikaları ve teşvikleri çok yetersiz”
Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin “toprağımızı gençler sürmüyor ise geleceğimiz risk altındadır” konulu basın bildirisini yorumladı. Köylerde genç nüfusun her geçen gün düştüğünü belirten Çamlıca, Türkiye’de günümüz tarım aletlerine ve teknolojisine ulaşmanın zorluğuna dikkat çekti. Selçuk Çamlıca, devletin gençleri tarıma yönelik teşviklerle kazanması gerektiğini söyledi.


Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin “toprağımızı gençler sürmüyor ise geleceğimiz risk altındadır” konulu basın bildirisini yorumladı.
Bildiride çiftçilerin yaş ortalamasının 59’a yükseldiğini belirtilirken, üreticilerin yüzde 35’inin 65 yaş üzeri, yüzde 35’inin ise 50-64 yaş aralığında olduğunun altı çizildi.
Bu tablonun çok vahim bir tablo olduğunu belirten Çamlıca, gençlerin tarıma ilgisinin azalmasının birçok sebebi olduğunu belirtti.
Köy nüfuslarının şimdiden yarı yarıya azaldığına ve bunun katlanarak devam ettiğini aktaran Selçuk Çamlıca, üst yaş grubu ve gençler arasındaki iletişim kopukluğunun da bunlara bir etken olduğunu söyledi.
Köylerde hayatın zamanla durma noktasına geleceğini belirten Çamlıca, tarım politikaları ve teşviklerinin de yetersiz olduğunu söyledi. Gençlere yönelik devlet desteği ve teşviklerinin artması gerektiğini belirten Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, gençlerin bir kazanç görmesi durumunda tarıma yönelebileceğinin altını çizdi.
“VAHİM BİR TABLO”
Gençlerin tarım sektörüne girmeye çekindiklerini belirten Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca; “Öncelikle ortaya çıkan tablo çok vahim bir tablo. Türkiye çiftçi yaş ortalamasının 59 civarda olmasının bayağı bir sebebi var. Öncelikle gençlerimizde tarıma ilgi azaldı. Şimdi gençler tarımın zor zahmetli ve düşük gelirli bir iş olduğunu düşündükleri için tarım sektörüne girmek pek istemiyorlar.
Daha çok gençlerimiz şehirlerde ofis işleri, hizmet sektörü, fabrikalarda veya daha teknolojik alanlara yöneliyorlar, bunları tercih ediyorlar. Tarımın zor bir iş olduğu kanaatindeler. Ondan sonra bir de bu köylerden kente göç oranı yükselerek devam ediyor” dedi.
“KUŞAKLAR ARASI İLETİŞİM KOPUKLUĞU OLUŞTU”
Zamanla köylerde hayatın durma noktasına geleceğini belirten Çamlıca; “Zaten şu an köylerimiz boşalmış durumda yani yarı yarıya azaldı köy nüfusu. Biz de gençlerle iletişimde sorunlar yaşadık ve kendilerine ulaşamadık. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her şey çok hızlı bir şekilde gelişirken üst yaş grubu buna ayak uyduramadı ve gençlerle aramızda bir iletişim kopukluğu oluştu.
Tüm bunlar köylerden kentlere göçü de hızlandırdı ve gençlerin tarımdan uzaklaşmasına sebep oldu. Şu anda köylerde ağırlıklı olarak 50 yaş üstü nüfus bulunuyor. Zamanla köylerde hayat durma noktasına gelecek” ifadelerini kullandı.
“TEŞVİK YOK, MALİYETLER YÜKSEK”
Çamlıca; “Tarım politikaları ve teşvikleri çok yetersiz. Günümüzde küçük ölçekli çiftçilerin dahi tarımla uğraşması artık çok zor. Mazot, gübre ve tohum gibi tarımın olmazsa olmaz materyallerin maliyeti çok fazla arttı.
Bu maliyetlerin artması gibi bir sorun da fiyatların olması gerektiğinden aşağıda olması. Gençler hesap kitap yapıyor, günün sonunda ellerine kalacak olan para kendilerini tatmin etmiyor. Satacağı güne bakıyor çocuk, zararla çıktığını hesap ediyor ve uğraşmaya değmez deyip yapmıyor yani normaldir kimse zarar etmek istemez.
Artık her şey gibi tarım ekipmanları da çok pahalı. Tarım teknolojisine ulaşmak çok zor. Tarım yapmak isteyen gençler de modern tarım yapmak istiyor fakat işte dediğim gibi bu modern tarım aletlerine ulaşmakta çok maliyetli” açıklamalarına yer verdi.
“KARİYER HEDEFİ OLARAK GÖRMÜYORLAR”
Sözlerine devam eden Çamlıca; “Ülke olarak tarımda dijitalleşme alanında da geri kalıyoruz. Direkt tarımda geri kalıyoruz aslında ama dijitalleşmede de bir geri kalma söz konusu. Dışarıda yıllardır kullanılan ekipmanları Türkiye’de gördüğümüz zaman şaşırıyoruz günümüzde. Daha makinede ilaçlama yapmak varken bunu elle yapmak ağır bir iş gücü gerektiriyor.
Miras konuları da arazi sorunları yaratıyor. Tarla her miras kaldığında kişi başına düşen dekar küçülüyor. O kadar alanda tarım yapmak istemiyor insanlar ve tarlalarını satmak istiyorlar.
Devletin genç çiftçilere uzun vadeli ve faizsiz kredi imkanları sunması lazım. Gençler artık önceki kuşaklar gibi babadan, dededen kalan işlere sahip çıkma konusunda da pek istekli değil az önce anlattığım sebeplerden dolayı fakat devlet uzun vadeli ve faizsiz kredileri gençlerin hizmetine sunarsa bunlar teşvik yaratacaktır.
Benim gençler özelinde gözlemim çalışmak istememeleri değil. Kazanç sağlayacak işlerde girişimcilik yapıyorlar. Ellerindeki iş ekonomik olarak verimli olsa neden o işe devam etmesinler? Tüm bu saydığım sebepler gençlerin tarımı bir kariyer hedefi olarak görmemesine sebep oluyor diyebiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı.
コメント