top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Gönüllü kadınlardan örnek çalışma!

“Sadece damaklara değil kalplere de dokunuyorlar”

Lüleburgaz Kent Konseyi Meslek Edindirme, Çalışma ve İstihdam Grubu bünyesinde faaliyet gösteren 10 gönüllü kadın, ürettikleri hamur işi yiyecekleri satarak, ev ekonomisine katkıda bulunup, hem de öğrencilerin yüzlerini güldürüyor.

Lüleburgaz Kent Konseyi Meslek Edindirme, Çalışma ve İstihdam Grubu başkanı Cemile Mil ve grup bünyesinde faaliyet gösteren 10 gönüllü kadın sadece damaklara değil kalplere de dokunuyor.

Lüleburgaz Kapalı Pazar Yeri’nde, pazar yeri girişinde, Pazartesi ve Cumartesi günleri dükkanlarını açan kadınlar, evde ve dükkanda bulunan çalışma alanlarında ürettikleri hamur işi yiyecekleri satarak hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor, hem de öğrencilerin yüzlerini güldürüyorlar.

Lüleburgaz Belediyesi’nin kendilerine ücretsiz tahsis ettiği dükkanı en verimli şekilde kullanan vefakar kadınlar, genelde ceplerine giren paranın kısıtlı olmasına ve bu paranın aralarında bölüşülmesine rağmen bu işin bir gönül işi olması farkındalığı ile hareket ettiklerinin, yüzleri güldürmenin en büyük gelir olduğunun altını çizdiler.

“2016’DA KADIN YILI İLE BAŞLADIK”

Kent Konseyi Meslek Edindirme, Çalışma ve İstihdam Grubu’nun faaliyetlerinin 2016 Kadın Yılı’nda başladığını belirten grup başkanı Cemile Mil; “2016 yılında Lüleburgaz Belediyesi’nin bize tahsis ettiği 2 dükkan, 3 masa ve 15 sandalye ile başladık bu işe. Dükkanlar arka arkaya ve birini imalathane olarak kullanıyoruz, birisini de satış yaptığımız alan olarak kullanıyoruz.

Şu an 10 kadınız ve bu 10 kadın burada kendine istihdam sağlıyor. Bunun yanında 4 tane burs verdiğimiz kız öğrencimiz var. Öğrencilere burs vermeye 2018 yılında başladık. O zaman bir öğrenciyle başlamıştık sadece. İşimiz büyüdükçe, gelirimiz arttıkça burs verdiğimiz öğrenciler de arttı. İlk burs vermeye başladığımız çocuk ilkokul 3. sınıf öğrencisiydi. Bilerek ilkokul öğrencileri seçtik çünkü tüm amacımız onlara üniversite bitirtmek. Bu yıl bir tanesi Fen Lisesi, bir tanesi Kepirtepe Anadolu Lisesi öğrencisi oldu” dedi.

“TIRNAKLARIMIZLA KAZIDIK”

Tüm bunları başlangıçta tahsis edilen dükkanlar dışında tek bir yardım almadan yaptıklarını aktaran Mil; “Burada hepsini ellerimizle yaptığımız lokma, çiğ börek, soğan böreği, kabak böreği, zerde ve gözleme çeşitleri yapıyoruz. Hepsi yöresel lezzetler.

Gün içinde elde edilen gelir ile ilk önce dükkanı çekip çevirebileceğimiz malzeme paramızı ayırıyoruz, ardından öğrencilerimize verdiğimiz burs paralarını ayırıyoruz, ardından kalan geliri 10 kadın olarak aramızda ortak şekilde bölüşüyoruz. Tam anlamıyla tırnaklarımızla kazıdık ve buralara geldik.

2016 ve 2018 yılları arasında hiçbir şey yapamadık. Bir kere çalışmaya gelip bir daha gelmeyen oldu, bazen gelecek kişi bulmak zor oldu. Bu iş tamamen gönülden gelerek yapılmalı. Günün sonunda cebimize kalan paraya para bile diyemiyorduk, bazen kalan tüm parayı vermek durumunda kalıyoruz. Gönülden gelerek yapılmazsa bu şartlar içerisinde zaten olmaz.

Bu süre içerisinde sistem oturtmaya çalıştık, masalar sandalyeler, dükkana gereken malzemeler eşyalar derken kendimize bile para ayıramadığımız zamanlar oldu. Pes etmedik ve istikrar oturtmaya çalıştık, başardıkta” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL YARDIMLARIMIZ DA OLUYOR”

Ellerinden geldiği kadar sosyal yardımlar da yapmaya çalıştıklarını belirten Cemile Mil; “Elimizden geldiğince sosyal yardımlarımızı da gerçekleştiriyoruz. Bazen buraya montu, ayakkabısı olmayan vatandaşlarımız geliyor, çocuğumun yok diyerek gelenler oluyor ve onlara da imkan yaratabilirsek onlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Tüm bunların yanında burada çalışan kadınlar da aslında grubumuzun konsepti gereği bir sosyal yardıma tabii durumda. Kendilerine bir iş alanı, istihdam sağlanıyor. Her şeyden öncelikli olarak burada ki 10 kadının istihdamı önemli.

Biz burada 10 kadın birbirimizle dertlerimizi paylaşıyoruz, sıkıntılarımızı halletmeye çalışıyoruz, dayanışma içerisindeyiz. Birbirimize emanetiz. Bir gün birimiz hasta oluyor, normalde çalıştığı gibi verimli çalışamıyor ve onun eksiğini hep birlikte kapatıyoruz. Bir gün başka bir sorun çıkıyor ve gelmeyen arkadaşlarımız olabiliyor. Tekrar bu eksiği daha özverili olarak kapatmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“DESTEK ALIRSAK BAŞKA BİR GRUP KURARIZ”

Yaptıkları işi genişletme yönünde fikirler olup olmadığı konusunda Cemile Mil; “Bizim burada işlerimiz her ne kadar iyi gitse de imkanlarımız kısıtlı. Kazandığımız geliri tamamen saklayıp bu işi büyütmek evet daha kolay olabilirdi fakat böyle bir şey yapmıyoruz. Önceliklerimiz belirttiğim gibi sırasıyla bu kadınların istihdamı, öğrencilerimize verilen burslar, ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar ve ardından bizim kazandığımız gelir.

Eğer bir destek alırsak elbette bu işi büyütmeyi, bir başka dükkanda ikinci bir grubu kurarak çalışmalarımızı genişletmeyi düşünürüz. İmkanlarımız dahilinde gerçekçi adımlar atmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page