top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Hayalini gerçekleştirdi!

“Tırnaklarımla kazıyarak bu günlere geldim”

Lüleburgaz Sosyal Yardımlaşma Merkezi’nin (SODAM) Meslek Edindirme Kurslarına katılıp eğitimini tamamlayan ve aldığı ustalık belgesi sonrası kendi iş yerini açan girişimci Fehime Aksu, başarı hikayesini gazetemize anlattı.

Lüleburgaz Sosyal Yardımlaşma Merkezi’nin (SODAM) Meslek Edindirme Kurslarına katılıp eğitimini tamamlayan ve ustalık belgesi alan Fehime Aksu, geçtiğimiz ay kendi iş yerini açarken, ticari hayatına başladı.

SODAM’da kuaförlük eğitimi alan ve başarıya ulaşan kadın girişimci Fehime Aksu, sıfırdan başlayıp başarıyla sürdürdüğü girişimcilik hikayesini gazetemize anlattı.

Lüleburgaz’da İstanbul Caddesi üzerinde ki Batu Pasajı’nın içerisinde ‘Fehime Aksu Bakım Salonu’ isimli işletmesinin 12 Eylül’de açılışını yapan Fehime Aksu, girişimcilik yapmaya karar verdiği süreci, geçmişte yaşadığı zorlukları ve tüm bunları yaparken bir anne olarak yaptığı fedakarlıkları anlattı.

Lüleburgaz Sosyal Dayanışma Merkezi’ne kuaförlük kursu için başvurduktan sonra hayatının nasıl değiştiğini anlatan Aksu, bir kadın olarak güçlü ve girişimci bir karaktere bürünmenin hayatın da ki pozitif etkilerinden de bahsetti.

LÜLEBURGAZ SOSYAL DAYANIŞMA MERKEZİ (SODAM) İLE TANIŞMADAN ÖNCE Kİ HAYATINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

“Ben çok küçük bir yaşta evlilik yaptım. Şanssız bir evlilikti. Ayrıldığımda beş aylık bir oğlum vardı. Çok zor şartlarda geldim buraya. 10 sene kadar fabrikada çalıştım. Başka işlerde de çalıştığım oldu ve oğlum bebekti. Çalışırken onu yanımdan ayıramıyordum. Oğluma nasıl daha güzel bir hayat sunabilirim arayışı içerisindeydim sadece.

Daha sonra SODAM’da kadın girişimcileri eğitmek amacıyla faaliyet gösteren kursları duydum. Arkadaşlarım ve tanıdıklarım gidiyorlardı, çok memnunlardı. Bu şekilde Hilal hanımla tanışma fırsatı elde ettim. Eğitimlere ilginin yoğun olduğunu, bir sonra ki dönemlerde eğitimlere katılabileceğimi söylediler. Ben genel olarak tuttuğumu koparan ısrarcı bir yapıya sahip olduğum için hali hazırda verilen derslere girmeyi başardım.”

KUAFÖRLÜK YANINDA BAŞKA BİR EĞİTİMİNİZ DE VAR MI?

“Aynı zamanda güzellik uzmanlığı eğitimi de aldığım için iki eğitimin de aynı anda bitmesini istedim. Girişimcilik yapmak için süreci hızlandırmam gerekiyordu. Müşterilerim de hazırda bekliyordu ve sürecin yavaşlamasını, müşterilerimi kaybetmeyi göze alamadım.

Hangi alanda daha çok uzmanlaşırsam o alanda ilerlemek istiyordum. Kuaförlük benim küçüklükten istediğim bir şeydi. Her küçük kız çocuğunun aklından, hayalinden geçmiştir kuaför olmak.

İş yerimi çok zor açtım. Her şeye sıfırdan, yokluktan başladım. Tırnaklarımla kazıdım desem yeridir. Allah yardım ediyor. Çok istiyordum ve yaptım. Şu an ise tek zorluğum ulaşım. Köyden gidip geldiğim için bir ulaşım sorunu yaşıyorum fakat bunu da yakın zamanda çözeceğim.”

BAŞKA ALANLARDA ŞANSINIZI DENEDİNİZ Mİ?

“Ben çifte vatandaşım. Bu süreç içerisinde Hollanda’ya gidip orada bir düzen oturtmaya çalıştım. Yedi senelik bir süreç geçirdim orada fakat yurt dışında olmanın olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri de vardı. Her zaman söylediğim gibi en büyük önceliğim oğlumun daha iyi bir geleceğe sahip olmasıydı. Tüm her şey onun içindi.

Hollanda’da özellikle eğitim sistemi çok güzel. Eğitim sisteminin yanında devlet, henüz okula başlamış öğrencileri kendi yaş gruplarına uygun ortam ve kişilerle sosyalleşmeyi zorunlu kılıyordu. Ekonomik koşullar da evet buradan daha rahat. Türkiye’de gün içerisinde yapma imkanımız olmayan bir çok şeyi orada yapmak daha kolay ancak bunlar benim için geri planda kalan kriterlerdi.”

HOLLANDA’DAN NEDEN DÖNDÜNÜZ?

“20 sene önce oraya gitmiş olsaydım çok daha farklı olabilirdi fakat dil bilmeden, insan tanımadan gittiğim için orada tutunamadım. Oraya çevresi ve dili olmadan gidenler için iş hayatı da çok zor.

Çocuğumun gelişimi için eğitimin daha kolay olması evet bir artı fakat çok fazla ırkçılığa maruz kaldım. Oğlumun ırkçılığa maruz kaldığı bir ortamda her ne kadar kaliteli de olsa eğitime ve sosyalliğe odaklanamayacağını düşündüm. Kendisi de dönmemi isteyince döndüm ve SODAM’ın kursuna katıldım.

Çocuğumu tek başıma büyüttüm, hala tek başıma büyütüyorum. Onun için elimden gelen ne varsa en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Hollanda’ya gitmemin de, oradan dönmemin ve girişimcilik yapmamın sebebi de onun geleceği ve mutluluğuydu.”

1.611 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page