top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Hayvanseverler sokağa döküldü

“Olayın canlı şahidi gazetemize konuştu”

Kırklareli’nde kedi ve köpeklerin ölü bulunmasını hayvanseverler protesto etti. Grup, ölü bulunan köpeklerin fotoğraflarını taşıyarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kırklareli’nde 15 Ekim akşamı KİSHAKDER gönüllüsü bir grup hayvanseverin, Kırklareli Belediyesi Hayvan Barınağı’ndan çıkan çöp kamyonundan şüphelenmesi ve takip etmeye başlaması sonucu kamyonun kasasında kedi ve köpek cesetlerinin bulunması ile birçok hayvan sever duruma tepki göstermişti. Kırklareli Barosu ve KİSHAKDER üyesi birçok hayvansever, olaya ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Yaşanan olayın bire bir görgü tanığı olan bir KİSHAKDER gönüllüsü hayvansever yaşananları gazetemize anlattı.

Çöp kamyonunun barınaktan çıktığı sırada kamyonun arkasında bir köpek patisi gördüklerini anlatan hayvansever, bunun üzerine kamyonu takip etmeye başladıklarını söyledi.

Çöpleri almak için durduğunda ise hemen kamyona gidip kontrol ettiklerini ve içinde gerçekten de köpek cesetleri gördüklerini belirten hayvansever vatandaş şöyle devam etti:

“Hemen polise haber verdik. Polisin yanında barınak müdürü, barınak veterineri ve temizlik işleri müdürü de bulunduğumuz noktaya geldi. Ardından çöp dökme alanı olarak kullandıkları bölgeye gittik. Polis burası bizim yetki alanımızda değil diyerek bölgeye Jandarma’yı çağırdı ve gitti. Polis gittikten sonra Jandarma’nın gelmesini beklemeden hayvanlarla birlikte çöpleri itirazlarımıza rağmen yere döktüler. Oradaki yetkililer de bize “Hadi gelin alın hayvanlarınızı buradan” diye de telkinde bulundu. Jandarma geldikten sonra gerekli incelemeleri yaptı ve savcılığa sevk edildi dosya, soruşturma başladı resmi olarak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinden bir veteriner geldi. Barınak tarafının iddiası hayvanların hastalıktan öldüğü yönündeydi ve bu bağlamda ölü hayvanlardan örnek alındı.”

“TOPLAM 21 CAN TELEF OLDU”

21 hayvanın ölü bulunduğunu belirten dernek gönüllüsü; “5’i yavru olmak üzere 11 köpek, 7’si yavru olmak üzere 9 kedi ölüsü vardı. Toplam 21 can telef olmuştu. Barınak tarafının iddiası dolayısı ile hepsinin hastalıktan ölüp ölmediğini anlamak tüm hayvanlardan örnek alınmasını talep ettik. Fakat görevli veteriner yalnızca iki hayvandan numune aldı. Neden? Hepsinin hastalıktan öldüğünü sadece iki hayvandan alınan numune ile mi kanıtlayacaklar?

Tüm bunlar üzerine Jandarma’ya, Kırklareli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Barınak Müdürlüğü’nden şikayetçi olduğumuzu bildirdik, işleme alındı dosya.

Hayvanlar gerçekten hastalıktan öldüyse bu kadar yüksek sayıda mı öldüler bir anda? Hadi öldüler mucizevi şekilde diyelim barınak veterineri bu sırada ne yapıyormuş? Hayvanlar barınakta tedavi görüyorsa neden böyle sistematik ve toplu bir şekilde ölü bulundular?

İçlerinde iki tanesinin hasta olduğunu biz de biliyorduk, ishali görünce anlıyorsunuz zaten fakat ölü hayvanların içlerinde henüz bir gün öncesinde bir sorunu olmayan, gayet canlı bir köpekte vardı, kendim gördüm onu barınakta sağlıklı iken.

Tüm bunların yanında barınak müdürünün iddiası doğru ve bu hayvanların hepsi ağır hastalıktan öldü ise neden bu ağır hastalıktan ölmüş hayvanların cesetleri insan sağlığına aykırı şekilde açık bir araziye çöplerle birlikte bırakılıyor? Bu hayvanlar neden gömülmüyor?” diyerek sözlerini noktaladı.

Olayın ardından gece saatlerinde Kırklareli Belediye Başkanı Derya bulut olaya dair bir açıklama yayınlamıştı ve gerekli adımların atıldığını, soruşturmanın başlatıldığını aktarmıştı.

KIRKLARELİ BAROSU VE HAYVAN SEVERLER ORTAK BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

Olaya ve sürece ilişkin basın açıklamasını okuyan Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Emrecan Güven; “Temmuz ayında alelacele meclisten çıkan ve halen Anayasa Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talebi ile yargılaması devam eden yasa düzenlemesi mevcut iken, seçilmişler tarafından, söz konusu yasanın çoktan uygulamaya başlandığına defalarca şahit olduk. Sokak hayvanlarına yönelik katliam yasasının bir yaşam hakkı ihlali olduğunu, toplumun vicdanını yaraladığını ve kabul edilemez olduğunu defalarca dile getirdik.

Maalesef zaman bizi haklı çıkardı ve neredeyse her gün ülkenin farklı yerlerinden hayvanlara yönelik şiddet ve katliam haberleri gelmekte.

İlimizde maalesef vicdanlarımızı yaralayan, insanlık adına utanç verici bir durum yaşandı. İçinde çok sayıda cansız hayvanın olduğu ve geçici hayvan bakımevinden çıktığı tespit edilen çöp aracı, cansız hayvanları gizlice çöp alanına götürüp atacakken hayvanseverlerin olaya müdahale etmesiyle çöp aracı durduruldu ve şehrimizin katı atık tesisinin, Kırklareli Belediyesine ait çöp kamyonunda bulunan cansız hayvan bedenleri ile ilgili haberi alması ile beraber çöp kamyonunu tesisin kabul etmemesi ile birlikte, tesisin hemen önünde olan boş araziye halk sağlığını tehlikeye atacak şekilde Kırklareli Belediyesi’ne ait çöp aracınca, çöpler arasında olan cansız hayvan bedenleri ortalık alana döküldü.

Hayvanseverlerin kendi çabaları dahilinde cansız hayvan bedenleri çöpten çıkarılarak tarafımızca 11 adet köpek, 9 adet kedinin tespit edildiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ne yazık ki dün belediye tarafından yapılan çöpleri halk sağlığını tehlikeye atacak şekilde dökme davranışından kaynaklı olarak cansız hayvan sayısını net olarak tespit edemedik.

Tarım İl Müdürlüğü veterineri, geçici hayvan bakım evi veteriner işleri müdürü, polis ve hayvanseverler eşliğinde çöp aracıyla birlikte Kırklareli çöp alanına gidildi. Buranın jandarma bölgesi olduğu söylenerek polis yerine jandarma ekiplerinin geleceği söylendi. Jandarma ekipleri beklendiği sırada Temizlik işleri müdürü halk sağlığını hiçe sayarak hayvanseverlerin önüne çöp aracını boşaltarak “alın buradan arayın bulun hayvanlarınızı” dedi.

“DELİL KARARTMA UYGULADILAR İDDİASI”

Sözlerine devam eden Güven; “Jandarma gelmeden o canların ölü bedenlerini çöplerle karışacak şekilde boşaltamayacağını, bunun delil karartma olduğunu’’ söyleyip engelleme çabalarımıza rağmen hayvanseverleri dinlemeyerek kamyonu ortalık alana boşalttı. 

Tüm bu olayların sonunda gece saatlerinde Belediye başkanı sayın Derya Bulut bir açıklama yaptı.

Bizler yıllardır geçici hayvan bakımevinin şartları düzelsin, etkin bir kısırlaştırma faaliyeti yapılarak sokak hayvanlarının popülasyonu kontrol altına alınsın diye mücadele veren hayvanseverler şimdi şu sorulara cevap bekliyoruz.

Sayın Derya Bulut; Geçici hayvan bakımevi ne işe yarar? Dünkü yaptığınız açıklamada “ağır hastalıkları” bulunan kedi ve köpekler demişsiniz. Bu hayvanlar sokakta değil bakımevindeydiler ve neden orada tedavi edilmediler? Bakımevleri hasta hayvanların rehabilite ve tedavilerinin yapıldığı yerler değil midir?

Daha öncesinde gönüllüler tarafından yapılan ziyaretlerde hayvanların sürekli sağlıklı olduğundan, iyi bakıldığından bahsederken, toplamda 20 adet hayvanın öldüklerinde ise birden hepsinin çeşitli hastalıkları olduğunu iddia etmeniz sizlerce de bir tutarsızlık değil midir?

Röntgen cihazı, labarotuarı olmayan hastaneye hastane diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Peki kan tahlil cihazı, röntgen cihazı hatta karma aşı gibi ilaç ve ekipmanları bulunmayan bir bakımevi bakımevi midir? Bakımevleri sokak hayvanlarının tedavilerinin yapıldığı sağlık merkezleri değil midir? Kuruluş amacına uygun davranmayan ve işlevini yerine getirmeyen bu bakımevinin feshedilmesi gerekir.

Bakımevine ayırılan bütçeden, bu cihazlar neden alınmamaktadır? Bu bütçe nerelere kullanılmaktadır?

Bir şekilde bakımevinde ölmüş ya da öldürülmüş bu canların, hem de ağır hastalık taşıdıkları iddia edilirken, prosedüre göre hastalıktan ölen hayvanların bakım evlerince kireçlenerek ve üstü sıkı bir toprak ile kapatılması marifeti ve veteriner hekim eşliğinde gömülmesi gerekirken uygun bir şekilde gömülmeden, bu canların ölü bedenlerine gereken saygı gösterilmeden, halk sağlığı, doğa ve çevre güvenliği hiçe sayılarak atıl bir araziye atılması kanuna açıkça aykırı iken ayrıca vicdanen doğru ve etik midir?

Geçici hayvan bakımevi, hayvanseverlerin ziyaretine neden sadece haftada 2 gün toplamda 3 saat açık? Neden şeffaf davranmayıp da ziyaretlere sınırlama getirdiniz?

Temizlik işleri müdürünün Kırklareli Belediyesine ait çöp kamyonunu ile ilgili birimler gelmeden biz hayvanseverlerin önüne çöp kamyonunu boşaltarak “alın buradan bulun hayvanlarınızı” demesi doğru mudur, temizlik işleri müdürü hakkında gerekli işlemleri yapacak mısınız?

Gerek bakımevinin gerekli hijyen koşullarını sağlamayan personel, gerekse zamanında uygun ve gerekli tedavileri yapmayan veteriner hekimler ve teknikerler hakkında bu kadar hayvanın bir günde hastalıktan yada başka nedenlerle ölmesinde ihmal ve kusurlarının olduğu gerçeğinden hareketle soruşturma başlatacak mısınız?

Sizlerin iddiası olan bu hayvanların hastalıktan ölmesini bir bakımevi olmanıza rağmen savunurken, hayvan bakımevinizde hastalığı olan hayvanlar hakkında tedavi süreci başlatmamak, yarım kalan tedavilerden kaynaklı olan ölümler, aksatılan tedaviler konusunda savunmanız ne olacaktır?

Biz Kırklareli Barosu, dernekler, hayvanseverler ve gönüllüler olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Kırklareli belediyesini bizlerle işbirliği yaparak etkin bir kısırlaştırma faaliyeti başlatmaya ve geçici hayvan bakımevinin şartlarını düzeltmeye davet ediyoruz.

255 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page