top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Güdücüoğlu

Hemşireler Günü

Yaşamımızda birçok zorluklarla mücadele eder, çoğunda hayatın çok dik dönemeçli, virajlı yollarını bahane edip uğraş vermekten vazgeçeriz. Yapabileceğimiz birçok şeyi sudan sebeplerle erteleriz. İnsanlık tarihi yılmadan mücadele veren, hedefine ulaşmak için her türlü güçlüğün üstesinden gelen kahramanlarla dolu. Öyle ki bunları yaparken kendisini değil, insanlığı düşünmüşlerdir. Dünya’ da 12 Mayıs Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır.12 Mayıs modern hemşireliğin kurucusu olarak bilinen Florence Nightingale’ in doğum günüdür. Dünya’da 1954, ülkemizde de 1964 yılından bu yana kutlanıyor. Bu bağlamda 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kutlamaları ile farkındalık yaratılarak hemşirelik mesleğinin önemi vurgulanmakta ve söz konusu sorunlara çözümler üretilmesi amaçlanmaktadır.

“Evimde iki çocuğumu bırakmıştım ama hastaneden yüzlerce çocuğum vardı. Bizim mesleğimiz aşk ister. Bakımımızla iyileşen, gözleri parlayan hastalar görmek dünyalara bedeldir. Hastalara yardım etmek, acılarını dindirmek sevinciyle doluyorduk, gözümüz başka bir şey görmüyordu artık.” Safiye Hüseyin Elbi (Türkiye’nin ilk hemşiresi)Çanakkale ve Balkan savaşında gönüllü olarak görev yapmış̧ Safiye Hüseyin Elbi’nin üniformasını birçok madalyalar süslemektedir. “Ben hasta bakıcı olmak istiyorum, kimsesi olmayan insanların kimsesi olmak istiyorum. ”diyen modern hemşireliğin kurucusu ve temsilcisi olan Florence Nightingale,in babası İngiltere de büyük arazilerin sahibi olarak, zengin ve şehrin ileri gelenlerinden biri idi. Florence, hastalara kötü muamelenin olduğunu, bu durumu ortadan kaldırmak için hastabakıcı olmak istediğini ve bunu daha da ileri getirerek bunun bir meslek haline getirilmesi gerektiğini düşünmekteydi. Hastabakıcı olma isteğini ailesine bildirdiğinde, ailesinin buna sıcak bakmaması engeliyle karşılaştı. Yapmayı çok istediği, çok sevdiği bu işi ailesi tarafından kabul edilmemiştir. Florence Nightingale, genç kızlık dönemine geldiğinde ise ailesinin bütün karşı çıkmalarına rağmen, insancıl karakteri gereği idealinin peşinden koşarak hemşire oldu. 1853 de Londra’daki hasta kadınların bakımı kurumuna yönetici olarak getirildi. 1853- 1856 yılları arasında olan Kırım Savaşında İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Yaptığı başarılı çalışmaları sonucunda yaralı askerlerdeki ölüm oranı hızla düşmüştür.

 ''Sağlıkçılar, insana hizmet için sağlığından olan kişilerdir.'' Cem Yılmaz’ın bu güzel sözü sağlık çalışanlarının mesleklerini ne kadar fedakârca yürüttüklerinin anlatımıdır. Ve Sanatçı devam eder: ''Annem hemşireydi. Nöbete gitmesin diye hasta numarası yapardım. Yine de gider, hasta çocukları düşünürdü. Ağladığını gördüm. Saklardı. İşte o gün anladım ki hemşirelik en kutsal meslektir." Ömrünü hasta başında geçirmeyi göze alan, ticareti değil insan hayatını önceleyen, Nazım'ın da dediği gibi "...adını bile bilmediği insanlar için" ömür veren sağlıkçıların değerini her zaman bilmeli, saygı göstermeliyiz. Bizlere ”İnsanlarla konuşurken iki metreden fazla yaklaşmayın” diyorlar; fakat görüyoruz ki hasta olduğumuzda bizim başımızdan ayrılmayan yine onlar. Hakarete, saldırıya uğruyorlar, yine yanımızda olan, çalışmaya devam eden hep sağlık çalışanlarımız. Covid-19 ‘un da geçen yıllarda Çin’de hasta ettiği 80.000 kişiden 4.000’i sağlık çalışanıdır. Onlar bizleri iyi etmeğe çalışırken hasta oluyorlar, ölüyorlar. Tüm sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz.

 

 

 

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page