Lüleburgaz’da Mimar Sinan’ın inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Cami’nde tuvaletlerin restorasyonu devam ederken, külliyenin içinde hem tarihe hem de dine yapılan saygısızlıklar cami cemaati ve vatandaşlar tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Ayrıca Lüleburgaz’da çevre ve tarihi yapılar ile alakalı yaptığı çalışmalar ile bilinen Hakan Dedeoğlu da; “Mimar Sinan’ın eserleri arasında en dikkatsiz kullanılan, kaderine en çok terk edilmiş olan eser Lüleburgaz’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’dir. Lüleburgaz gibi böylesine merkezi bir kent gerçekten bu kadar gözden ırak mı?” diyerek duruma tepkisini gösterdi.
Lüleburgaz’da Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tuvaletlerinin restorasyonu devam ediyor. Tarihi yapılara zarar verilmeden ince işçilikle restorasyon çalışmaları sürdürülen külliyede bulunan cami cemaati ise insanların hem tarihe hem dine yaptığı saygısızlıklara büyük tepki gösterdi.
Tuvaletlerin restorasyonu sırasında tarihi yapılar ve motiflere dikkat edilerek çalışıldığını aktaran usta Alican Basat, vatandaşların da toplumun kullandığı alanlara ve geçmişten günümüze ulaşmış tarihi eserlere gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirtti.
Ayrıca Lüleburgaz’da çevre ve tarihi yapılar ile alakalı yaptığı çalışmalar ile bilinen Hakan Dedeoğlu da; “Mimar Sinan’ın eserleri arasında en dikkatsiz kullanılan, kaderine en çok terk edilmiş olan eser Lüleburgaz’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’dir. Lüleburgaz gibi böylesine merkezi bir kent gerçekten bu kadar gözden ırak mı?” diyerek duruma tepkisini gösterdi.
ORJİNAL GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTURULACAK
Cami tuvaletlerinin restorasyon işinde görevli tadilat ustası Alican Basat; “Her iki tuvalet için iki ay süremiz vardı, birisini teslim ettik diğerini de 15 gün içerisinde teslim edeceğiz. Fayans ve boya işleri dışında bir işimiz kalmadı.
Bu yapılan tadilat tuvaletleri kapsıyor. Önceden buralara alçı sürmüşler şimdi ise fayans yaptırıyorlar. Eski deseni korumak amacıyla taşları meydana çıkartmışlar. Tarihi motiflere ve taşlara dokunulmadan yalnızca tuvaletler ve zemini restore ediyoruz.
Daha önceden burada ki tarihi yapılar olan taşları da boyamaya çalışmışlar, boya tutmamış zaten. Görüntüsünü ve orjinalliğini bozmuşlar taşların. Onları da tekrardan orijinal görüntüsüne kavuşturacağız.
Genele bakarsak caminin kendisinin de onarılma ihtiyacı var fakat şu an beklemede bu mesele fakat genel bir bakım gereksinimi var. Burası bize Mimar Sinan’dan kalmış bir eser. Buraları korumamız gerekiyor fakat korumuyoruz. Keşke elimizden gelse de bütçeyi biz cebimizden çıkarabilsek fakat maalesef olmuyor” dedi.
CAMİ AVLUSUNDAN İNSAN PİSLİĞİ TEMİZLEMİŞLER!
Sözlerine devam eden Basat; “Buralara öylesine girip çıkıyorlar, bilinçsizce kullanıp gidiyorlar. Tarihi yer olarak görülmesi gerekiyor. Buralar Osmanlı zamanında yapılmış yerler, daha farklı gözle bakmak zorundayız buralara.
Cami imamı ve müftüler burada insanlara bu konuyu sürekli anlatıyorlar, dillerinde tüy bitti. Külliyenin önemini, tarihi eser olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyorlar. Kimse dinlemiyor ki nasıl anlatacaksın insanlara?
Öbür tuvaleti teslim edeli 15 gün oldu henüz, gel bak tuvaletlerin haline istersen. Sifon musluğunu çalmışlar, peçetelikleri kırmışlar. Sabah geldiğimde bir baktım adam klozet sifonunun üstüne tuvaletini yapmış gece. Bu insanlara nasıl anlatacaksın buranın tarihi eser olduğunu?
Her hafta sonu Lüleburgaz’a birçok turist geliyor ve bu külliyeye de sıklıkla uğruyorlar. Bir turistin bu manzara ile karşılaştığını düşünsene. Dünyada kendi ülkesini ve milletini bu kadar kötü gösteren başka millet yoktur” dedi.
Külliyenin içinde bir caminin de bulunduğunu ve hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten ismini vermek istemeyen cami cemaati; “Ben cami cemaatindenim ve her namaza gelirim. Bugün Cuma namazı öncesinde cami avlusundan insan pisliği temizlediler. Bu kadar da olmaz! Hem tarihe hem dine saygısızlıktır bu. Pisleyecek başka yer mi bulamadı o sarhoş kafa ile” diyerek duruma tepkisini gösterdi.
“BU KADAR GÖZDEN UZAK MIYIZ?”
Lüleburgaz’da çevre ve tarihi yapılar ile alakalı yaptığı çalışmalar ile bilinen Hakan Dedeoğlu ; “Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkinliği içinde sürdürülen çalışmalar uzun yıllar sonrasında Lüleburgaz halkı üzerinde mutluluk etkisi yaratmıştır.
Öncelikle aciliyeti olan bölümleri ile restorasyonu yapılmakta olan Sokullu Külliyemizin aslında en kısa sürede bütünüyle ve oldukça köklü biçimde restorasyonunun yapılması adına umutlanmak istiyoruz…
Aksi takdirde bizler her geçen gün genel yapının neredeyse tüm detaylarında yıllar içinde ortaya çıkan olumsuzlukların bu şaheser eserin üzerinde kayıplar vereceği endişesini taşıyoruz.
Sonuç olarak; Mimar Sinan’ın hiçbir eserinde bu denli bakımsız olanını düşünemiyorum. Mimar Sinan’dan bizlere kalmış eserler arasında en bakımsızı, en hor kullanılanı Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi.
O yüzden yetkili makamların Lüleburgaz’ımızdaki tarihi ve sanatsal değeri çok yüksek bu esere sahip çıkmalarını bekliyoruz. Trakya’da böylesine merkezi bir konumda bulunan bir kent gerçekten bu kadar gözden uzak mı?” ifadelerini kullandı.
Comments