top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Lüleburgaz’ın ilk çocuk yazarı!

Anne Filiz Semiz: “Kayra benim için Allah’ın bir lütfu”

Lüleburgaz’da TSO Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Kayra Semiz’in yazdığı kitabı “Kasırga Grubu” geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Normal eğitimini TEK Ortaokulu'nda alan Lüleburgaz’ın ilk çocuk yazarı olma unvanına sahip Kayra Semiz, kitap yazma fikrine nasıl kapıldığını, nelerden motivasyon bulduğunu ve kitabının yazım ile yayım aşamasını, annesi Filiz Semiz ve kitabın yayınlanmasında büyük emeği geçen BİLSEM öğretmeni Dr. Sibel Çelikel ise sürece dair tüm bilgileri gazetemize anlattılar.

Lüleburgaz BİLSEM öğrencisi 12 yaşındaki Kayra Semiz’in yakın zamanda yazdığı kitabı “Kasırga Grubu” yayımlandı. Drama Yayınevi’nin yayınladığı kitap, ilk olarak Lüleburgaz Kitap ve Edebiyat Fuarı’nda satışa sunuldu.

Lüleburgaz’ın ilk çocuk yazarı Kayra Semiz, kitap yazma fikrine nasıl kapıldığını, nelerden motivasyon bulduğunu ve kitabının yazım ile yayım aşamasını, annesi Filiz Semiz ve öğretmeni Dr. Sibel Çelikel ise sürece dair tüm bilgileri gazetemize anlattılar.

KİTAP YAZMA FİKRİNE İLK OLARAK NE ZAMAN VE NASIL KAPILDIN?

“Ben ilk olarak üçüncü sınıfta kitap yazmaya başladım. İlk başta benim ilkokuldaki öğretmenim Mürsel Karateke bize sürekli yazı yazma ödevleri verirdi hikaye yazmak gibi. Bize zaman ve konu belirlerdi, biz de bu zaman ve konu bilgilerini esas alarak kendi hikayelerimizi yazardık ve sınıfta okurduk.

Bir süre sonra ben yazma işini sevdim ve bir süre sonra “ben neden kendi kitabımı yazmıyorum ki” diye düşündüm ve kitabımı yazma kararı aldım.

Kitabı yazacağım sürece gelene kadar ise sürekli hayal kurdum. Kitapta geçecek karakterleri, olay örgüsünü ve diğer birçok şeyi düşündüm sürekli. Uzun bir süre aldı bu ve bir zaman sonra kafamda her şey oturdu.

Tüm bu düşünceler ve kitabın yazılma süresi üçüncü sınıftan yedinci sınıfa kadar sürdü diyebilirim. Son bir ayda ise kitabımı öğretmenime gösterdim ve bir aylık düzenleme sürecine girdik. Ardından kitabım basıldı.”

KİTAP YAZMAYA DEVAM EDECEK MİSİN? KURGULADIĞIN HİKAYEN DEVAM EDECEK Mİ?

“Evet ikinci kitabı yazacağım. Kurguladığım hikaye devam ettirilmeye müsait bir hikaye zaten. Beş arkadaşın kötü adamlara karşı giriştiği mücadeleleri anlatıyorum fakat aynı zamanda hepsinin bir gelişme süreci de var.

Karakterlerim rüzgarın belirli güçlerine sahip teker teker. Hepsi karşı karşıya kaldıkları zorluklara bağlı olarak gelişmeye devam ediyor, ta ki finale ve en güçlü düşmanlarına kadar.

Hikaye de genişleyecek elbette. İlk kitabım 50 sayfalık oldu. İkinci kitabımı 100,150 ve hatta 200 sayfa olacak şekilde yazmak istiyorum. Hedef kitlemin yaş ortalamasını da yükseltmeyi amaçlıyorum böylece”

KAYRA BUNU KENDİ İSTEDİ


Çocuk yazar Kayra Semiz’in soruları cevaplamasının ardından annesi Filiz Semiz’e Kayra’nın bu yola nasıl girdiğini, kendisini teşvik edip etmediklerini ve bu kadar erken yaşta yazar olması hakkında neler düşündüğünü sorduk.

Filiz Semiz; “Bu bizim zorlamamız ya da isteğimizle olacak bir şey değildi. Biz Kayra’ya kitap yetiştiremiyorduk belli dönemlerde. Mesela artık uyku saati geliyor elinden kitabı zorla alıp uyumasını sağlamaya çalışıyorduk. “Anne birkaç sayfa daha okuyup bırakacağım” dediği çok oluyordu. Aksine kitaplar dışında başka şeyleri yapmak için teşvik ediyorduk kendisini.

Yazması için de mekan fark etmiyordu. Mesela yazdığı kitabını bitirdiği yer bir konferans salonuydu. Kitabının son satırlarını dershanenin düzenlediği bir etkinlikte bitirdi ve Sibel hanıma gösterdi.

Tüm bunların yanında kitap yazmak için sosyal hayatından kopmadı, ayrıca çok sosyal bir çocuk kendisi. Okul hayatına devam etti, arkadaşları ile iletişimi kopmadı.” ifadelerini kullandı.

GELECEĞE YÖNELİK BİR PLANI VAR MI, SİZ BU KONUDA ONA NASIL DESTEK OLUYORSUNUZ?

Kayra benim için Allah’ın bir lütfu diyen anne Filiz Temiz, “Kayra çok sorgulayıcı bir çocuk. Mesela merak ettiği bir konuda aldığı cevap onu tatmin etmediyse sormayı bırakmıyor. Bu konuda çok ısrarcı bir çocuk. Ben en başlarda doktor olmasını çok istiyordum fakat kendisinin hiç merakı, isteği yok. O ne isterse biz her zaman arkasındayız. Yazarlık yapacağım derse, bilim insanı olmak istiyorum derse ne olursa olsun biz her zaman arkasındayız.

Kendisi aynı zamanda bilimsel teorileri var. Çocuksu şeylerden bahsetmiyorum, ciddi şeylerden bahsediyorum. Biz onun her zaman arkasındayız. Benim için önce ahlak geliyor. Ne iş yaparsa yapsın, akademik olarak ne kadar başarılı olursa olsun benim için her zaman önce bu önemli. Çok şükür beni bu konuda hiç yanıltmadı. Kayra benim için Allah’ın bir lütfu” açıklamalarında bulundu.

ÖĞRETMENİ OLARAK SİZ DE BİZE SÜREÇ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Dr. Sibel Çelikel; “Ben bu sene Kayra’nın öğretmenliğini yapmaya başladım. Benim yolum onunla kesiştiğinde kitabı hali hazırda bitme aşamasındaydı. Ardından kitabını gelip bana gösterdi ve ben de yayımlanacak düzeyde olduğunu anlayınca kendisine kitabının yayımlanması teklifinde bulundum. İletişim kurduğum Drama Yayınevi gereken desteği bize sundu kendilerine de teşekkür ederiz.

Ardından kitabın düzenlenme sürecine girdik. Yazım hataları ve anlatım bozukluklarını giderdik birlikte. Kayra sağ olsun bize bu aşamada çok yardımcı oldu. Yazarlar genelde eserlerinin bozulmasını istemedikleri için çekimser yaklaşırlar düzenleme aşamasında yapılması gereken değişikliklere fakat Kayra bu konuda bizi hiç zorlamadı. Ardından kitabını yayımlayıp literatüre geçirdik. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page