top of page

Mecliste ara zam tartışması!

“Yüzde 200 zam mı olacak”

Lüleburgaz Belediye Meclisi’nin son toplantısında, 2024 yılı ücret tarifesi revize edilerek birçok kaleme ara zam yapılması onaylandı. Lüleburgaz Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Sedat Demir, yapılan ara zammın, yılbaşında tekrar yapılması ile yüzde 200’lere varan bir zam oranı olacağını belirterek, bu duruma tepki gösterdi. Belediye yetkileri ve CHP grubu Demir’e cevap verirken mecliste karşılıklı diyaloglar ile konu tartışıldı.

Lüleburgaz Belediye Meclisi’nin 6 Eylül günü gerçekleştirilen Eylül ayı 2. Olağan toplantısında 2024 yılı ücret tarifesinin revize edilmesine tepki gösterildi.

Geçtiğimiz hafta ilgili komisyondan gelen ve meclis üyeleri tarafından oy çokluğu ile kabul edilen 2024 yılı ücret tarifesinin revize edilmesi konulu yazıya Lüleburgaz Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Sedat Demir tepki göstererek konuşma yaptı.

Demir, yapılan ara zammın, yılbaşında tekrar yapılması ile yüzde 200’lere varan bir zam oranı olacağını belirtti.

Demir, ilk olarak “Bundan sonra yılbaşında tekrar bir zam tarifesi gelecek midir? Zamlar 2025’in tamamını kapsıyor mu?” sorularını sordu.

Belediye Başkan Yardımcısı Derya Aktan bu konuda cevap verirken; “Bu aslında bir ara zammın göstergesidir. 2025’te yeniden zam görüşmeleri yapılacak. Zorunlu olan konularda zamlarımız var. Mesela katı atıkta bir zam söz konusu değil ama sınıflandırmada bir değişiklik yapıldı.” dedi.

Mali Hizmetler Müdürü Yeşim Çakır da konuya ilişkin açıklamada bulunurken şunları kaydetti: “Biz her yıl bildiğiniz gibi ekim ayında bütçe onaylanmadan önce cari yıldan bir önceki cari yılın ücret tarifelerini onaylıyoruz meclis olarak. Bizim şuan yaptığımız bu yılın ücret tarifesinin revize edilme işlemi. Ekim ayı meclisimizde de 1 Ocak 2025’te uygulayacağımız ücret tarifelerini içerecek. Revizenin üzerine tekrar güncelleme gelecek.”

“3 AY İÇERİSİNDE NE DEĞİŞECEK”

Demir daha sonra tekrar söz alarak; “Benim asıl öğrenmek istediğim buydu. Öngördüğümde buydu. Bu bir ara zam aslında. Lüleburgaz Belediyesi’nde bu kadar yoğun bir zammın bir ara zam olarak geçtiği hiçbir dönem yoktu. Çok elzem olan durumlarda kalem başına zam olabilir ama burada 100’ü geçik kaleme zam yapıyoruz. Geçmiş dönemlere baktığımızda en az yüzde 50, yüzde 100’lere varan zamlar var. Bu zamların neden yapıldığını merak ediyoruz. Enflasyonla alakalı herhangi bir durum yokken, ara zamla beraber 3 ay sonra yapılacak zamla baz alınsın diye fiyatların tamamı yükseltilmiş. 3 ay içerisinde ne değişecek. 3 ay sonra tekrar zam gelecek ve enflasyon farkı istenecek. Doğru olan da tek zamla bu işin çözülmesi lazımdı. Benim gördüğüm kadarıyla yüzde 200’e varan zamlara ulaşılacak. Bu fiyatlarla bölgenin kalem olarak en pahalı belediyesi haline geleceğiz. Lüleburgaz Belediyesi sosyal demokrat bir belediye mi, kapital bir belediye mi görüyoruz. Eğer bu şekilde devam ederse kamuoyunun takdirine bırakacağız. Bizim burada öngördüğümüz ara zam şeklinde değil yılbaşında tek seferde çözülmesi şeklinde. Kararı meclise takdiri kamuoyuna bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.

Mali Hizmetler Müdürü Yeşim Çakır ise; “İlave bilgi vermek istiyorum. Şuan revize edilen ücret tarifemiz tüm müdürlükleri kapsayan bir ücret tarifesi değildir. Park ve bahçelerde yüzde 40, ruhsat ve imarda yüzde 50, suda yüzde 38, temizlik işlerinde de herhangi bir artırım olmadan yapılmıştır. Ekim ayındaki ücret tarifeleri ile ilgili de tüm belediyelerden, çevre, eş değer belediyelerden piyasa araştırması yapılıp tekrar ücretler belirlenecektir.” şeklinde konuştu.

“ENFLASYONUN BİLE ALTINDA BİR ZAM YAPILMIŞ”

Lüleburgaz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Emrah Arslan da söz alırken; “Özellikle su zammı hususunda söyledikleri yüzde 200 oranında zamlar konuyu saptırmaktan ibaret. Yüzde 38’lik bir zam var. Buradaki zam da 13.11’den 13.22’ye çıkarılan bir rakam. Aynı zamanda yine incelerseniz 1 metreküple 10 metreküp su kullanımı arasında sadece 10 kuruşluk bir fark var. Burada bu hesaplamalar yapılırken tüm komisyon üyelerimiz ve müdürlüklerin görüşleri alınıyor. Elektriğe yüzde 38 zam yapıldığı için suya da yüzde 38 zam yaptılar ortak bir gider paydasında buluşmak için. Baktığımız zaman bunların maliyetlerinin karşılanması gerekiyor. Zaruri olarak ama minimum seviyede bir zam yapılması hususunda komisyon çalışmasını yapmış. Bu hususların çok fazla saptırılmadan doğru ve net rakamlarla ortaya konması gerektiğini düşünüyoruz. Belirli kalemlerde ruhsat ve imarın geneline baktığımız zaman yüzde 40 ve yüzde 50’lik bir artış var. Ancak bakıyorsunuz ki devletimiz tarafından açıklanan enflasyonda yüzde 42. Enflasyonun bile altında bir zam yapılmış. Buradaki zamlarda belediye hizmetlerini sürdürebilmesi, gelir gider dengesinin sağlanabilmesi ve sağlıklı kamu hizmeti içinde zaruri şeyler var. Bu hususlar hep birlikte değerlendirildiğinde, hem müdürlüklerin hem komisyonun çalışmaları bu şekilde değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz yüzde 200 zam veya hesap hatalarının konuyu saptırmak niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden çevre il ve ilçelere bakarsak Edirne’den sonra en düşük su bedelinde 2’nciyiz. Bu hususunda kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.” diye konuştu.

“BİZ ZAMMA KARŞI DEĞİLİZ, ARA ZAMMA KARŞIYIZ”

Son olarak söz alan AK Parti sözcüsü Sedat Demir; “Benim vurgulamak istediğim nokta şu; tabi ki biz enflasyon farkına göre hizmetleri verebilmemiz için zamma karşı değiliz, biz ara zamma karşıyız. Çünkü yılbaşında yapılması gereken zammın şu an yapacağımız zamla beraber konuşacak yeni fiyatlara göre yapacağımız için fiyatlar aritmetik olarak birbirini katlayarak yüzde 200’leri bulacaktır diyorum. Yani buradaki yanlış anlaşma bu rakamların yüzde 200’leri bulduğu değildir. Buranın altını çizmek istiyorum. Yılbaşında o zaman yapılacak zammı buradaki zam üzerinden değerlendireceksiniz. Eğer yılbaşında elektriğe zam gelmezse zam yapmayacağız diyorsanız bizde evet verelim. Bizim söylediğimiz yılbaşında da zam yapacağınız için aritmetik olarak birbirini katlayacaktır demek istiyoruz. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum”

Konuşmaların ardından gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis Başkan Vekili Halis Kutlu, nezaketlerinden ve kibarlıklarından dolayı Demir ve  Arslan’a teşekkür etti.

971 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page