Nefesin sanat hali!
- Hamza Dalgıç
- 47 dakika önce
- 5 dakikada okunur
“6 Nisan’da LYSA sahnesinde”
Lüleburgaz’da yaşayan ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu’nda 8. sınıf öğrencisi olan 14 yaşındaki Zeynep Ece Kaplan, küçüklüğünden beri ilgi duyduğu müzik alanında başarılı bir sanatçı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Online olarak uluslararası yarışmalara katılan ve buralarda dereceler kazanan Kaplan, çaldığı yan flütle kendisini ön plana çıkarırken, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu Çocuk Orkestrası’nda grup şefliği yapıyor. 14 yaşındaki başarılı flüt sanatçısı Zeynep Ece Kaplan, gelecekteki hedeflerini gazetemize anlattı.

Lüleburgaz’da yaşayan ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu’nda 8. sınıf öğrencisi olan 14 yaşındaki Zeynep Ece Kaplan, küçüklüğünden beri ilgi duyduğu müzik alanında başarılı bir sanatçı olma yolunda ilerliyor.
Müzik için birçok zorluğa göğüs geren Kaplan, katıldığı yarışmalarda elde ettiği derecelerle kendini motive ederek ileriki yılların hazırlığını yapıyor.
Müzik dinlerken sürekli ritim tutarak sanata ilk adımını attığını belirten 14 yaşındaki genç sanatçı Zeynep Ece Kaplan, müzik öğretmeninin çaldığı yan flütten etkilendiğini ve kendisinin de çalmak isteyerek yan flüt sanatçılığına adım attığını söyledi.
İcra ettiği sanat için sürekli yollarda olduğunu ifade eden Zeynep Ece Kaplan, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu’nda eğitim alabilmek için gününün 3-4 saatini yollarda geçirdiğini aktardı.
Ek olarak “masterclass” adındaki özel dersleri almak için de sürekli şehir dışına seyahat etmesi gerektiğini belirten Kaplan, Trakya bölgesinde masterclass derslerinin imkansızlığından da bahsetti.
Katıldığı online uluslararası yarışmalardan ödüller aldığını dile getiren Kaplan, bu yarışmalara yüz yüze katılmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
Kaplan, şu anda Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu Çocuk Orkestrası’nda birinci flüt ve grup şefi olduğunu, hedeflerinin Türkiye’de ünlü orkestralara girmek ve uluslararası çapta tanınan bir yan flüt sanatçısı olduğunu kaydetti.


“RİTİM TUTARAK BAŞLADIM”
Öğretmeninden esinlenerek yan flüt çalmaya başlayan Zeynep Ece Kaplan; “Ben küçüklüğümden beri zaten müziğe ilgiliydim, dinlerken ritim tutmaya çalışıyordum. Sonra öğretmenlerimin de yönlendirmesi ile piyanoya başladım okuldaki müzik öğretmenim ile birlikte. Müzik öğretmenim de zaten flüt çalıyordu, ondan da esinlenerek flüt çalmak istedim ve okula girdim.
Şu an piyano da çalıyorum. Zaten konservatuarda okuyan herkesin yan dal olarak piyano eğitimi de görmesi gerekiyor. Şu an Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik ve Bale Ortaokulu’nda sekizinci sınıfım. İlk flüt performansımı okulda yaptığımız geleneksel Çarşamba konserleri sırasında sergiledim” dedi.
HAYATI YOLLARDA GEÇİYOR
Birçok sebepten dolayı öğrenim hayatının yollarda geçtiğinden bahseden Kaplan; “Okula sabah erken bir saatte servise biniyorum, akşam da aynı şekilde servise binerek eve dönüyorum. Sabah 07.00’da yola çıkıyoruz ve 08.00 gibi okulda oluyoruz. Sonrasında akşam 17.00’a kadar ders sürüyor. Ardından ise 19.00 gibi evde oluyorum. 3-4 saatimi yola harcıyorum. Günde toplam 12 saatimi eğitimime harcıyorum yolları da dahil edersek.
Öncelikle okulumdaki Dr. Öğr. Üyesi Burcu Coşkun benim flüt hocam olur kendisi, beni hep destekledi ve gelişmemde yardımcı oldu. Olmaya da devam ediyor. Tabii ki okuldan eve geldiğim zamanlardaki çalışmam çok kısıtlı oluyordu çünkü hem derslerle hem de flüt aynı anda zor yürüyordu. Flüt çalışmalarımı bu süreçte sürekli devamlı tutmaya çalıştım. Hocam da bu süreçte beni geliştirmek için elinden geleni yapıyor.
Masterclasslara katılıyorum sürekli. Jülide Gündüz, Ayla Uludere, Aslıhan And ve Sibel Pensel gibi birçok masterclass derslerine katılıyorum. Bu mastercalss dersleri hem çevre edinmeme, hem de dışarıdaki rekabeti görmemi sağlıyor. Ayrıca ilerideki hayatıma öncülük etmesini de sağlıyor.
Az önce saydığım masterclass hocalarım hep farklı şehirlerde ve yaşadığımız yere haliyle uzak yerler. Jülide hocam İzmir’de, İstanbul’da hocalarım var. Masterclass dersleri genelde onların oldukları şehirlerde oluyor. Ailem de sağ olsun bana sürekli destek oluyor ve beni masterclass derslerine götürüyorlar. Bu da bizi birazcık yıpratıyor tabii ki.
Trakya bölgesinde bizim okula hocalar geldikçe masterclass eğitimleri oluyor. Bir keresinde Ayla Uludere gelmişti. Bölgemizde masterclass derslerini yalnızca o şekilde alabiliyoruz.
Enstrümanımız arıza yaparsa da İstanbul’a, İzmir’e gitmek zorunda kalıyorum. Bu sanatı icra edebilmek için sürekli yollardayım. Ayda 1-2 kere şehir dışına çıkmak zorundayım. Her hafta masterclass derslerine gidemiyorum.
İlk flütüm bozulduğunda gerçekten bayağı zorlanmıştım çünkü elimde başka flüt yoktu, tek flütüm o vardı. Annem ve babam da çalıştığı için her zaman gitme şansımız olmuyor İstanbul’a tamir ettirmek için. Tamiri önemli olan bir enstrüman, kendim halledemiyorum.
İlk zamanlar zorlanıyordum fakat sonrasında yeni flütümü alınca bu flütüm bozulunca eski flütüme geçiş yapıyorum. Fakat tabii ki zorlandığım zamanlar oluyor” ifadelerini kullandı.
“YARIŞMALARA KATILMAK İÇİN ŞARTLAR ZOR”
Sözlerine devam eden Zeynep Ece Kaplan; “İlk yarışmam Londra’da bir online yarışmaydı, o zaman altıncı sınıftaydım. Finale kaldım fakat maalesef o zaman bir ödül alamadım. İkinci olarak Birmingham International Competition’a katıldım ve orada özel jüri ödülü aldım.
Bu sene de Clara Shuman ve bir başka uluslararası yarışmaya daha katıldım. Birisinde jüri özel ödülü alırken, diğerinde de üçüncülük ödülü aldım.
Yüz yüze yarışmalara henüz hiç katılmadım fakat ileride katılmak istiyorum. Hem yurt içinde hem yurt dışında katılmayı planladığım birkaç yarışma var.
Yurt dışındaki yarışmalara gitmek aslında pek kolay değil çünkü vize problemi var çoğu öğrencide ve ekonomik şartlar da zorluyor yurt dışına gitmeyi. Yüz yüze yarışmalar için yurtdışına gitmek bu yüzden zor” açıklamalarında bulundu.

HEDEFİ ULUSLARARASI
Hedeflerinden bahseden Zeynep Ece Kaplan; “Şu anda okulumuzdaki çocuk orkestrasında iki yıldır birinci flütüm ve grup şefiyim. Yaşım ilerledikçe de Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ve diğer ünlü orkestralara katılmak istiyorum.
Bir sonraki hedefim de uluslararası alanda iyi bir flüt sanatçısı olmak. Bir orkestra sanatçısı olmayı da çok istiyorum. Birçok örnek aldığım hocam var Aslıhan And gibi. Kendisi hem orkestrada hem de solo performanslar ile kariyerine devam ediyor, bunların yanında da bir akademisyen kendisi” ifadelerinde bulundu.
HEYECANINI YENDİ, RESİTALLERE BAŞLADI
Son 1-2 yıldır kendisini kontrol etmeyi başardığını ve mükemmeliyetçi birisi olduğundan bahseden Zeynep Ece Kaplan; “Performanslardan önce heyecanımı yenmeyi yeni yeni öğrendim çünkü ben genelde hep mükemmeliyetçi ve stresli birisiyim. Fakat son 1-2 yıldır kendimi kontrol etmeyi öğrendim diyebilirim. Konserlerden önce hocalarımın bana söyledikleri güzel şeyleri aklıma getirmeye çalışıyorum ve derin nefes alıyorum.
Okulda normalde 12. sınıfta mezuniyet resitali yapılıyor. Ben de abilerimden ve ablalarımdan özeniyorum okula girdiğimden beri ve geçen sene bunu hocama söyledim. Ben de mezuniyet resitali yapmak istiyorum diye. Zaten şu an 8. sınıfım ve Nisan 11’de kendi okulumda mezuniyet resitalim olacak” açıklamalarına yer verdi.
HOBİLERİNE FLÜT İÇİN SON VERDİ
Tenis sporundan yan flüt için uzaklaştığını belirten Zeynep Ece Kaplan; “Beş yıldır Lüleburgaz Belediyesi Çok Sesli Çocuk Korosu’nda koristim. Aynı zamanda küçüklüğümden beri yüzüyorum. Eskiden tenis oynuyordum fakat flüte başladığımdan beri oynamıyorum sakatlanma durumu yüzünden.
Sakatlanma durumunda uzun süre flüt çalamam. Teniste “tenisçi dirseği” olabilme ihtimalim var ve bu ameliyatla çözüldüğü için uzun süre flütten uzaklaşmam gerekir.
Bana ilk günden bugüne kadar ilham veren ve üstümde çok emeği olan başta öğretmenlerim Dr. Öğr. Üyesi Burcu Coşkun ve Elif Kaya Ergen’e, aynı zamanda ilham aldığım hocalarımdan olan Bülent, Aslıhan, Jülide ve Sibel hocama çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“6 NİSAN’DA LYSA’DA SAHNE ALACAK”
Tüm Lüleburgaz’ı sahnesine davet eden Kaplan; “Yakın zamanda “acaba burada da yapsak mı” diye düşündük ve belediyeye sorduk. Belediye de 23 Nisan Şenlikleri kapsamında böyle bir teklifte bulundu bize. Biz de bunu kabul ettik ve böylece resital yapmak şansına eriştik.
Bu kapsamda 6 Nisan Pazar günü 20.00’da Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi (LYSA) Cahit Irgat Salonu’nda sahne alacağım” diyerek sözlerini noktaladı.