“Hem öğreniyor hem kazanıyorlar”
Lüleburgaz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Kimya Bölümü öğrencileri bir fabrikayı aratmayacak şekilde üretim yapıyor. Meslek öğrenirken para da kazanan öğrenciler, mezun olduktan sonra da nitelikli eleman olarak iş bulmakta sıkıntı çekmiyor.
Lüleburgaz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Kimya Alanı’nda öğrenim gören öğrenciler onlarca ton temizlik malzemesi üretimi yaparak “döner sermaye” sistemi ile harçlıklarını da kazanıyorlar.
Pandemi sürecinden bu yana temizlik ve hijyen malzemesi üretimini gerçekleştiren Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Kimya Alanı öğrencileri, okuldan kalifiye bir eleman şeklinde mezun oluyorlar ve bölgede rahatça iş bulabiliyorlar.
Böylesine bir üretim gücü ve Döner Sermaye projesine dahil olan okullar arasında Trakya’da iki okuldan birisi, Kırklareli’nde ise tek olduklarını belirten Lüleburgaz TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Alanı Şefi Senar Nas, öğrencilerinin Döner Sermaye projesi ile güzel miktarda paralar kazanarak harçlıklarını çıkardıklarını söyledi.
Kimya bölümünde okuyan öğrencilerin YKS’de de büyük avantaja sahip olduğunu belirten Nas, derse özel bir alan olarak yalnızca Kimya dersinin öne çıktığını, fizik, biyoloji ve diğer derslerin özel bir alana sahip olmadığını belirterek, bu kapsamda öğrencilerinin 20 soruluk bir avantaja sahip olduğunu da ekledi.
Öğrencilerinin geçtiğimiz ay Edirne’ye sattığı 97 ton temizlik malzemesini iki ayda ürettiklerini belirten TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Şefi Senar Nas, öğrencilerinin bu büyük çaplı projeden kazandıkları ücretin iki ayda 205 bin TL olduğu bilgisini verdi.
PANDEMİDEN BERİ ÜRETİYORLAR
Trakya bölgesinin temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşılamada katkıları olduğunu belirten TPAO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Şefi Senar Nas; “Pandemi patlak verdiğinde çok yoğun olarak tüm Trakya bölgesinin dezenfektan ve kolonya gibi kimyasallarını ürettik. Döner Sermaye modeline de böyle geçiş yaptık aslında.
Döner Sermaye projesi ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerinde yaptığı bir proje. Öğrenciler üreterek ve satarak ekonomiye katkı sağlamasını ve öğrenim gördükleri aşamada böyle çalışmalar gerçekleştirerek iş hayatına atılmadan deneyim kazanmalarını kapsıyor.
Burada öğrencilerimiz bu işi pandemiden beri yapıyorlar ve bu sırada kendileri de hem işi öğrenme hem de bundan kazanç sağlama şansına sahipler.
Trakya bölgesinde Çerkezköy’de bu şekilde çalışan bir okul var. Bunun dışında Trakya’nın genelinde bu şekilde çalışan bir başka okul daha yok. Kırklareli’nde tek olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.
En son Edirne’ye yönelik bir iş yapmıştık fakat ondan önce Kırklareli ve Tekirdağ’ın belirli kurumları için de temizlik malzemeleri üretip sattık. Sabun, çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi ürünleri üretiyoruz. Bunları sadece bir anlaşma dahilinde yapmıyoruz.
Kurumların elinde temizlik malzemesi kalmadığında bizi aramaları ya da buraya gelerek bizimle görüşmeleri sonucunda biz kendilerine temizlik malzemelerini bir gün içerisinde tedarik ediyoruz. Hali hazırda öğrencilerimizin üretmiş olduğu birçok malzeme depolarımızda bulunuyor.
Herhangi bir zaman kısıtlaması yok bizde. Ne zaman isterlerse 1-2 saat içerisinde, yüksek miktarda isterlerse 1-2 gün içerisinde ürünlerin teslimatını gerçekleştiriyoruz” dedi.
ALANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Kimya alanında okumanın büyük avantajlar getirdiğini belirten Nas; “Okulumuzun kimya alanından kurulma amacı bölgedeki fabrikalarda kimya laboratuvarları ve kimya ile ilgili çalışacak olan insanları istihdam etmektir. Bu yüzden okulumuzun kimya alanından mezun olan öğrencilerin işsiz kalmaları çok düşük bir ihtimal, çoğu öğrencimiz mezun olduktan sonra iş bulabiliyor.
Alanımızda okuyan öğrencilerin bir diğer artısı ise eğer bir firmada çalışan olarak işe girmek istemiyorlarsa iş yeri açma belgesi ile birlikte kendi iş yerlerini de açabiliyorlar. Bu nedenle öğrencilerimize bu belgenin önemini de sürekli anlatmaya çalışıyoruz.
Kimya bölümünün şöyle bir gerçeği de var; bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizin, girecekleri YKS sınavında da çok avantajlı oluyorlar, çünkü sınavlarda 20 soruluk kimya bölümü de var. Fizik soruları da var fakat fizik bölümü yok. Böyle bir avantajı var öğrencilerimizin.
Öğrencilerimiz burada 4 yıl içerisinde kimyanın her alanında bir fen lisesi veya düz lise öğrencisinden saatlerce, günlerce daha fazla ders görerek mezun oluyorlar. Bu da kendilerine 20 soruluk çok büyük bir avantaj sağlıyor.
Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin diğer bölümlere oranla üniversiteye yerleşme oranı bu nedenle çok daha yüksek. Bunun yanında kendileri burada üretim yaparak kalifiye eleman olarak mezun oldukları için avantaj üstüne avantaj sağlamış oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
Comments