top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Tehlike kapıda!

“Madde kullanımı ilkokul seviyesinde”

Lüleburgaz’da gerçekleşen ‘Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu İlçe Toplantısı’nda konuşan İlçe Sağlık Müdürü Önder Porsuk, madde ile tanışma yaşının çok düştüğünü belirterek, “Önceden üniversitelerden bahsederdik, büyük yaş gruplarından, yetişkinlerden bahsederdik. Şimdi ilkokullardan bahsediyoruz. Gerçekten çok büyük bir tehlike. Bu bağlamda amacımız madde kullanmaya başlayan gençlerimizi, çocuklarımızı henüz yolun başında iken tespit etmek ve gerekli önlemleri almak.” dedi.

Lüleburgaz’da Kaymakam Salih Yüce başkanlığında “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu İlçe Toplantısı” gerçekleştirildi.

23 Ekim Çarşamba günü, Lüleburgaz Hükümet Konağı, Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda “bağımlılıkla mücadele” konusu detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.

Madde bağımlılığının artık daha alt yaş gruplarına kadar indiğini, ilkokul ve orta ortaokul öğrencilerinin dahi maddelere yönelmeye başladığı ve bunlarla nasıl mücadele edileceği konularının görüşüldüğü toplantıya kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yetkilileri katılım sağladı.

Toplantıda Lüleburgaz İlçe Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu tarafından “Seninle Tanışmak İstiyoruz” projesi de tanıtılarak katılımcıların görüşlerine sunuldu.

“SENİNLE TANIŞMAK İSTİYORUZ” PROJESİ NEDİR?

Konu ile ilgili İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan tanıtımda; “Lüleburgaz ilçesinde kolluk kuvvetlerince (polis veya jandarma bölgesinde) yakalanan ve hakkında ilk defa bağımlılık yapıcı maddeler nedeni ile işlem yapılan kişilerin “daha yolun başında’” kamu kurumlarının destek ve ilgisi ile bağımlılığa giden süreçten kurtarılmasını amaçlayan bir projedir. Projenin amacı, hakkında ilk defa bağımlılık nedeniyle adli işlem yapılmış olan kişilerin mümkün olan en kısa sürede bağımlılıklarından kurtulmalarını sağlayarak, onları yeniden topluma kazandırmaktır. Hakkında ilk defa adli işlem yapılan kişiler kendi öz iradeleri ile talep ettikleri takdirde projeye dâhil edilecek olup doktor, psikolog ve sosyal çalışmacı gibi meslek profesyonellerince gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra suça karışmış kişi hakkında sunulması gereken katkılar tespit edilecek ve gerekenler yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

“AMAÇ YOLUN BAŞINDA YAKALAMAK”

Toplantı gündeminin sunumunu gerçekleştiren Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Önder Porsuk; “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantılarda, istişarelerde bağımlılığı ana hatları ile ele almıştık. Bugün sizlere yaptığımız sunum ve alınacak tedbirler daha çok madde kullanımına başlama aşamasında geçerli olacak tedbirlerden oluşuyor.

Özellikle madde ile tanışma yaşı çok düşmüş durumda. Önceden üniversitelerden bahsederdik, büyük yaş gruplarından, yetişkinlerden bahsederdik. Şimdi ilkokullardan bahsediyoruz. Gerçekten çok büyük bir tehlike. Bu bağlamda amacımız madde kullanmaya başlayan gençlerimizi, çocuklarımızı henüz yolun başında iken tespit etmek ve gerekli önlemleri almak.

Biz bu çalışmamızı tüm kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşacağız, tüm kurumlar kendi alanlarına uygun şekilde düzenleyip çalışmamıza katkı sağlayabilir ve projeler hayata geçirebilir” dedi.

KENDİ RIZASI OLMALI

Konu hakkında İlçe Sağlık Müdürü Önder Porsuk’a soru yönelten Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce; “Bir şehir efsanesi midir, bilmiyorum. Konunun bilgilisi sizsiniz. Biz bu kişileri tespit edip rehabilite sürecine hazırlasak ve sürece başlasak bile sonuç alamayabiliyoruz. Kişinin kendi rızası burada en belirleyici etken olabilir mi?”

Soruya istinaden cevap veren Porsuk; “Evet öyle, kişinin rızası çok önemli. Mesela biz tespit ettiğimiz bir madde bağımlısını AMATEM’e yönlendiriyoruz veya bu yönde adım atıyoruz fakat AMATEM artık “bize bu kişileri göndermeyin, kendi istekleriyle geleceklerse gelsin” diyorlar. Sebebi tamamen kişinin rehabilite süreciyle ilgili. Rehabilite olmak istemeyen bir bağımlıda başarı oranı çok düşük oluyor” ifadelerinde bulundu.

SUNUMU ÖZELLİKLE VELİLERE TEKRAR TEKRAR İZLETECEĞİZ

Geçtiğimiz günlerde LYSA’da yapılan “en iyi narkotik polisi anne” konulu sunum hakkında konuşan Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce; “O sunum çok güzel bir sunumdu. Emniyet mensubu arkadaşımızın ağzına sağlık tekrardan. Bizim şu an çalışmalarımız var bu sunumu daha çok kişiye ulaştırmak adına.

Ayrıca öğrenciler için de sunumlar yapacağız fakat farklı sunumlar olacak. Öğrencilere, özellikle küçük yaş gruplarına aktarılacak sunumlar onlara uygun olmalı. Bizlere sunulduğu gibi sunulursa sıkıntı yaşarız, merak unsuru da tetikleyebiliriz. Çok dikkatli ve ince çalışmamız gereken bir konu bu” açıklamalarında bulundu.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DESTEK OLDU

Yapılan çalışma hakkında görüşlerini belirten Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Erdem; “Çalışma çok güzel bir çalışma. Öğrencilere ve yaş gruplarına göre ayrı ayrı çalışılması gerekiyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışmayı kurumlarla paylaşsın, kurumlar da kendilerine bu konu ile ilgili nasıl çalışmalar yapacakları konusunda geri dönüşlerde bulunsun” dedi.

YÜZDE 50’YE DAYANACAK

Toplantıda ilgili adli-idari kurumlar tarafından yapılan açıklamada ise Lüleburgaz’da 10 aylık süreçte madde kullanımı ve satışının bir önceki yıla göre yüksek oranda seyrettiği, artışın yılsonuna kadar böyle ilerlemesi durumunda muhtemelen yüzde 50 seviyesine ulaşması beklenildiği belirtildi.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page