top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Topraksız ÇİLEK

“Toprak yerine hindistan cevizi kabuğu!”

“Bölgemizde böyle bir ısıtma sistemi yok”

Lüleburgaz’ın Ovacık Köyünde yaşayan Mehmet Doğan isimli genç çiftçi, hindistan cevizi kabuğunda topraksız tarım yöntemi ile yetiştirdiği çilekleri 12 ay boyunca hasat ediyor.







Lüleburgaz’ın Ovacık köyünde çiftçilikle uğraşan genç girişimci Mehmet Doğan, kendi kurduğu Dosaka Tarım Ürünleri serasında topraksız şekilde hindistan cevizi kabuğu ve perlit karışımının içerisine ektiği çilekleri yılın her döneminde ekip hasat edebiliyor.

Serasında kurduğu ısıtma ve terleme sistemleri sayesinde ektiği çileklerden bol verim alan ve kısa zamanda yetiştiren Mehmet Doğan, serasına yaptığı yatırımı 1.5-2 senede amorti etmeyi planlıyor.

Lüleburgaz’da pastanecilik işleri ile uğraşan akrabalarının çilek sezonu dışında çilek bulamadığı için yapmayı planladığı işte potansiyel olduğunu düşünen Doğan, sezonu dışında çilek üretip ihtiyaç duyulan her alanda satmak amacıyla serasını kurduğunu belirtti.

Sosyal medya platformlarında gördüğü topraksız tarımı ilk olarak 30 metrekarelik bir alanda deneyen Doğan, sonrasında bu işi biraz daha büyütmek istedi. Şu anda 300 metrekarelik bir alanda çilek üretimi yapan Doğan, geleneksel topraklı tarımda 1 dönüme 5 bin fide dikilirken, 300 metrekare alana 5 bin fide dikimi gerçekleştirdiğini de belirtti.

Topraklı verime göre üç kat daha fazla verim sağladığını belirten Doğan, topraksız tarımda ot ve ilaç gibi sorunlarla karşılaşmadığı için çıkan ürünün daha kusursuz ve organik olduğunu belirtti.

300 metrekarelik alana 1,5 milyon TL yatırım yaptığını belirten genç çiftçi Mehmet Doğan, çilekleri 21 gün önce ektiğini dile getirdi.

İleriye dönük planlarında tecrübe edindikten sonra asıl projesi olan 6 bin metrekarelik alanda yapacağı seracılığa geçmeyi planlayan Doğan, aynı zamanda ihracat yapmak gibi düşüncelere sahip olduklarını da belirtti.

Ovacık köyünde 6 bin metrekarelik alanda yapacağı topraksız tarım projesiyle Trakya bölgesine ve Türkiye’ye katma değer katmak istediğini kaydeden Doğan, aynı zamanda bölgede bir istihdam alanı oluşturarak kalkınmaya yardımcı olmayı da planlıyor.

5 BİN 600 KÖK ÇİLEK EKTİ

Kurduğu topraksız tarım serası hakkında detaylı bilgiler veren Dosaka Tarım Ürünleri firması sahibi Mehmet Doğan; “Serayı ilk olarak 8 Kasım 2024 tarihinde kurduk ve içerisinde 5 bin 600 kök çilek yetiştiriyoruz. Bu işe girmemizin sebebi eş, dost ve akrabalarımızın pastanelerin çilek gibi meyveleri yılın bu zamanlarında bulmakta zorlandığını söylemesiydi. Her kriz bir fırsattır. Biz de bu bağlamda fırsatı gördük ve yatırımımızı yaptık.

Biz uzun yıllardır topraklı tarımla uğraşıyorduk fakat topraksız tarımda daha az bir alanda daha yüksek bir verim alındığını gördük. Daha kusursuz ve güzel aromalı meyveler verdiğini araştırdık. Şu an çileklerimiz olgunlaşıyor ve bir ay içerisinde kısmetse çilek hasadına başlayacağız” dedi.

ISITMA SİSTEMİ BENZERSİZ

Sözlerine devam eden Doğan; “Öncelikle cocopeat nedir onu anlatayım; Hindistan cevizi kabuklarının işlenip sıkıştırılması ile oluşturulan ve bloklar haline getirilerek ortaya çıkan bir tür topraktır. Buna cocopeat diyoruz.

Cocopeat’in içerisinde damlama boruları gezmekte. Bitkilerin ihtiyacına göre, nem oranına göre otomatik otomasyon sistemi sulamayı sağlamakta. Bitki, içerisinde verdiğimiz gübreli suyu ihtiyacı kadar alıyor ve geri kalan suyu da cocopeat’lerin altındaki delikten drenaj şeklinde dışarı atıyoruz.

Bölgede ısıtma sistemli sera daha önce bulunmuyordu. Biz burada 365 gün üretim yapabilmek için 7/24 esasıyla 425 metre boyunca galvaniz borular vasıtası ile seramıza ısı kaynağı sağlıyoruz. İçerisi geceleri 15-16 derecenin altına düşmüyor, gündüzleri de 21-22 dereceye kadar yükseliyor. Bu da bitkinin en homojen şekilde büyümesini sağlayacak ısı seviyesi zaten.

Isı perdelerini gündüz açıyoruz ve geceleri de ısıyı kaybetmemek adına kapatıyoruz. İçerisi sıcak, dışarısı da soğuk olduğu için serada ister istemez terleme oluyor. Bazen yağmur yağıyormuş gibi terlemeler yaşandığı da gözlemlenebiliyor.

Seramızın ısıtma sisteminde kullandığımız kazanımız da 180 binlik bir kazan. Kömür yakıyoruz ve kömürden elde ettiğimiz enerjiyi de sıcak su üretmekte kullanıyoruz. İçerideki galvaniz borularda bu kazandan çıkan sıcak su sürekli devir daim yapıyor ve böylece ısıtma konusunu çözmüş oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

LÜLEBURGAZ ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÇAMLICA DA ZİYARET ETTİ

Lüleburgaz’ın Ovacık köyünün genç çiftçisi Mehmet Doğan’ın kurduğu serayı, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca da ziyaret ederek ekilen ürünleri yerinde inceledi.

Kurulan sistemin çok başarılı olduğunu belirten Çamlıca; “Bugün genç kardeşimiz Mehmet Doğan’ın Dosaka Tarım Ürünleri bünyesinde kurduğu topraksız tarım serasını ziyaret ettik. Buranın amacı tamamen topraksız üretim. Ekileli henüz 20 gün olmasına rağmen çilekler oluşmaya başlamış bile. Şubat’ta da inşallah hasat başlayacak. Mehmet kardeşime böyle bir hizmeti Lüleburgaz’a kazandırdığı için kendisine teşekkür ederiz” dedi.

520 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page