top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

Uçak o alana düşmedi!

Tarihçi Ali Arslan’dan Şehit Üsteğmen İbrahim Gerçek açıklaması…


Haber Merkezi

1963 yılında görev uçuşu sırasında Lüleburgaz semarında uçağın düşmesi sonucu şehit olan Üsteğmen İbrahim Gerçek hakkında Lüleburgaz’ın yaşayan tarihi Ali Arslan, bilgiler aktardı.

Kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaştığını belirten Arslan, şehidin mezarının Bandırma Hava Şehitliği’nde olduğunu dile getirdi.

Lüleburgaz’da şehit İbrahim Gerçek için simgesel bazı anıtlar yapıldığını fakat günümüze ulaşmadığından bahseden Arslan, şehidin ismini taşıyan da bir okul olduğunu söyledi.

Bazı kişilerin kendilerine verilen yanlış bilgiye göre hareket ettiğini ifade eden Arslan, uçağın konusu geçen alana düşmediğini kaydederken şunları anlattı:


“21.02.1963 tarihinde 6. Hava Üs Komutanlığı’nda görevli iken, görev uçuşu esnasında, F-84G uçağının Lüleburgaz civarında düşmesi sonucunda Üsteğmen İbrahim Gerçek şehit olmuştur. 1963 yılında Lüleburgaz’da yaşanmış olan bu acı olay, günlerce şehrin matem tutmasına neden olurken, kentin duyarlı yöneticileri ve halkı, şehidi anmak ve yaşatmak amacıyla simgesel de olsa bir anıt yapma girişiminde bulunur. Bu girişim 1963’te başlayıp, 1965’te gerçekleşir. Lüleburgaz Hava Radar Komutanlığı, Lüleburgaz Kaymakamlığı, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünde başlatılan kampanya ile Gündoğu Mahallesi’ndeki Eski Mezarlıkta (Çamlık – Bugünkü Gençlik Parkı) Simgesel bir anıt yapımına başlanmış, Lüleburgaz Halkı’nın ve Tevfik A. Tanyolaç’ın bağışları ile 26 Ağustos 1965’te bitirilerek hizmete açılmıştır.

Simgesel bir yapı olan Anıt elips şeklinde olup güney yanı gökyüzüne dikilir vaziyettedir. Önündeki alana bir tören bayrak direği ve dikdörtgen prizma şeklinde ön yüzü mermer bir taş konarak Pilot İbrahim Gerçek’le ilgili bilgi ve anıt yapımı yazısı vardır. 1965 – 1988 yılları arasında Anıt,  özellikle 15 Mayıs Hava Şehitleri Anma etkinliklerinde bir tören merkezi olmuştur. 18 Mart Çanakkale Şehitleri günü ile ilgili olarak 2002’de yapılan yasal değişiklikle  “Şehitler Günü” olarak anılmaya başlanınca, törenler tek olarak 1973’te inşa edilen Edirne Bayırı’ndaki Şehitlikte yapıla gelmiştir.



Gençlik Parkı’ndaki bu simgesel Anıt 1988’de yıkılmış, tüm şehitleri anma törenleri yukarıda da anlatıldığı gibi Şehitlikle yapılmıştır. 1965’te yapılan anıt, bir mezar değildir. Simgesel özelliktedir. Şehidin düştüğü gün vücut parçaları titizlikle toplanarak Bandırma’da ki Hava Şehitleri Mezarlığına gömülmüştür. Ancak bu yaşanan acı, aradan uzunca bir zaman geçse de Lüleburgazlıların gündeminden düşmemiş geçte olsa bir sonuç alınabilmiştir. Şehidin isminin yaşatılması için Lüleburgaz’da 2011’de TOKİ’nin yaptırmış olduğu okula “Şehit Pilot Üsteğmen İbrahim Gerçek İlkokulu ve Ortaokulu” adı verilerek kahramanımızın sonsuza kadar yaşatılması sağlanabilmiştir.”

592 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page