top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Yerli ve milli tohumu tanıttılar

“Türkiye’nin 22 iline de satıyoruz”

Trakya Tohum AŞ’nin ürettiği tamamen yerli ve milli ayçiçeği tohumu, Lüleburgaz Ticaret Borsası’nda tanıtıldı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin ayçiçeğinin Trakya yöresinde yetiştiğini söylerler. Ayçiçeği aynı zamanda Trakya’nın kültürünün bir parçasıdır. Festivaller, kutlamalar, toplantılar ayçiçeğinin ismini alır. Bu bağlamda bu girişimin Trakya bölgesinde yapılması da çok kritik bir önem taşıyordu. Şuanda tohumumuzu Türkiye’nin 22 iline de satıyoruz.” dedi.

 





Trakya Tohum AŞ’nin Trakya Kalkınma Ajansı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü katkıları tamamen yerli ve milli şekilde ürettiği “Sun 2259 CL” isimli hibrit Ayçiçeği tohumu tanıtıldı.

Lüleburgaz Ticaret Borsası’nda yapılan tanıtımın öncesinde konuklarla birlikte kahvaltı etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürü Abuzer Sağdıç, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, Lüleburgaz Köy ve Mahalle İdareleri Muhtarlar Derneği Başkanı Sabri Gündüz ve derneğe üye muhtarlar ile yerel tarımla uğraşan birçok isim katılım sağladı.

Düzenlenen kahvaltı etkinliğinin ardından Lüleburgaz Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda yerli ve milli imkanlar ile üretilen “Sun 2259 CL” isimli hibrit ayçiçek tohumunun tanıtımı yapıldı.

“BİR DEĞER KATMAK ÇOK GÜZEL BİR ŞEY”

Tanıtım töreninde, tarım üretimine böylesine bir değer katmanın çok güzel bir şey olduğunu belirten Lüleburgaz Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var; “Bizler ürün ekebiliriz fakat yetiştiremeyiz. Ürünü ekmek çok farklı bir iş, o ürünü yetiştirmek çok farklı bir iş fakat bu bizim tarıma katkı sunmayacağımız anlamına gelmiyor.

Bizim tek isteğimiz çiftçinin bizim arkamızda olması ve tohumumuzu kullanması, ekmesi. Biz bu ürettiğimiz tohumun değişik versiyonlarını da yapmak istiyoruz. Avrupa’daki araştırmalara baktığımız zaman hepsi kooperatifler ile başlamış ve sonrasında büyük şirketlere dönmüşler. Gerçekten sizlerin desteği önemli.

Trakya Kalkınma Ajansı’na ben desteklerinden dolayı tekrardan teşekkür ediyorum. Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürümüz burada onlara da desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TRAKYA’NIN ÇİÇEĞİNİ TRAKYA’DA ÜRETİYORUZ”

Ayçiçeğinin Trakya yöresi ile bütünleştiğini ve buradan tüm Türkiye’ye dağıtıldığını belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin ayçiçeğinin Trakya yöresinde yetiştiğini söylerler. Ayçiçeği aynı zamanda Trakya’nın kültürünün bir parçasıdır. Festivaller, kutlamalar, toplantılar ayçiçeğinin ismini alır. Bu bağlamda bu girişimin Trakya bölgesinde yapılması da çok kritik bir önem taşıyordu.

Trakya Tohum AŞ’nin bu girişimi ve ilgili kurumlardan, bizden aldıkları destekler bu girişim için önem arz ediyordu çünkü piyasada büyük şirketlerle rekabet edilmesi de gerekiyordu. Gel gelelim bu tohumumuzu şu an Türkiye’nin 22 iline de satıyoruz.

Bu girişimde tohumlarımızın kullanıldığı paket ve boyasına kadar her şey yerli ve milli üretimle, emekle gerçekleşti. Bu noktada da çok hayati bir adım atmış bulunmaktayız. Savunma Sanayisinde milli üretimin önemi tartışılmaz ve aynı önem tarım sektöründe de geçerlidir.

Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıktıktan sonra ABD ve Avrupa piyasaları Rusya pazarından çekilince Rusya’da ayçiçeği bulunamaz oldu. Rusya ne yaptı? Geldi bizden istedi ve sattık. Tarımda ve gıdada milli üretim bu noktalarda hayati öneme sahip. Bu nedenle yapılan bu girişim sizlerin de desteğini hak eden bir girişim” dedi.

TOHUM BİRÇOK ÖZELLİK BARINDIRIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün katkıları ile üretilen “Sun 2259 CL” hibrit ayçiçeği tohumu, barındırdığı özellikleri ile birçok avantaj sağlaması ile de dikkat çekiyor.

Clearfield teknolojisine uygun yağlık hibrit ayçiçeği çeşidi olan tohum, Köse (Mildiyo) hastalığına da yüksek derecede toleranslı. Orobanş otunun bilinen ırklarına ve kuraklığa da toleransının yüksek olmasıyla dikkat çeken tohum, orta erkenci ve sağlam sap yapısına sahip olması ile de ön plana çıkıyor.

Tablasının eğil olması güneş yanıklığı ve kuş zararına avantaj sağlarken toprak seçiciliği de bulunmayan tohum Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilmeye devam ediyor.

98 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page