top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

YKKED kurucusunu andı

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Lüleburgaz Şubesi tarafından dönemin Milli Eğitim Bakanı ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği kurucusu Hasan Ali Yücel, vefat yıl dönümü dolayısıyla anıldı. YKKED Lüleburgaz Şubesi Başkanı Hamiyet Gülaçar; “Hasan Ali Yücel’i anıtlaştıran ise en büyük projesi olan ‘Köy Enstitüleri’dir” dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED), Hasan Ali Yücel’in vefatının 63’üncü yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Kurucusu olan Hasan Ali Yücel, 26 Şubat 1961 tarihinde hayatını kaybetmişti.

YKKED Lüleburgaz Şubesi Başkanı Hamiyet Gülaçar, Kurtuluş Savaşı mücadelesinden sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş ve gelişiminde eşine az rastlanan toplumsal bir dönüşüm sürecinin önemli mimarlarından birisinin Hasan Ali Yücel olduğunu belirtti.

“HASAN ALİ YÜCEL’İ ANITLAŞTIRAN İSE EN BÜYÜK PROJESİ OLAN ‘KÖY ENSTİTÜLERİ’DİR”

Gülaçar; “Cumhuriyeti kuranlar çağdaşlaşmanın ve aydınlanmanın, bağımsızlığın teminatı olduğunun bilincindeydiler. Hasan Ali Yücel’de ülke halkının bilgi ve düşünce düzeyini artırmayı amaç edinen, Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli Milli Eğitim Bakanları’ndan biridir. Milli Eğitim Bakanlığı dönemlerinde ve eğitimle ilgili yaptığı tüm çalışmalarda aklın ve bilimin ışığında tam bağımsız bir eğitim politikası ve yetişmiş insan gücü adına onlarca projeye imza atmıştır. Çeşitli eserlerin Türkçe’leştirilmesi ya da Türkçe’ye çevrilmesi gibi çalışmalarla çağdaş dünya edebiyatının klasiklerini bize kazandırmıştır. Hasan Ali Yücel’i anıtlaştıran ise en büyük projesi olan ‘Köy Enstitüleri’dir. İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte gerçekleştirilen bu projeyle yurdun çeşitli bölgelerinde toplam yirmi bir köy enstitüsü açılmış, yapılan bu eğitim devrimi Cumhuriyet’in ve çağın en önemli eğitim atılımı olarak tarihe geçmiştir. Bugün, ‘benim ülküm yurdun cennet olması’ diyerek yurt sevgisini her şeyin üstünde tutan Hasan Ali Yücel gibi devlet adamlarına ve bilimin aydınlatıcı gücüne olan ihtiyaç her zamankinden fazladır. Cumhuriyet döneminin, çok yönlü kişiliğe sahip bir eğitim, kültür ve siyaset insanı; Anadolu aydınlanmasının öncüsü, Köy Enstitüleri’nin kurucusu eski Milli Eğitim Bakanı’mız Hasan Ali Yücel’i aramızdan ayrılışının 63. Yılında saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page