top of page
Yazarın fotoğrafıDeniz Kılıç

YOK OLUŞ HİKAYESİNİN PARÇASI OLMA!

Deniz Kılıç yazdı...


“İklim Değişikliğinin Nedenleri, Sonuçları ve Çözüm Önerileri”

Dünya genelini etkileyen “iklim değişikliğinden ve küresel ısınmadan” ülkemiz de etkilenirken, köşe yazarımız Deniz Kılıç, detaylıca ele aldığı konuyu gazetemiz okurları ile paylaştı.











Dünya genelini etkileyen “iklim değişikliğinden ve küresel ısınmadan” ülkemiz de etkilenmektedir. Özellikle su kaynaklarımızda gözlemlenen azalma, yer yer yaşanan şiddetli kuraklıklar, aşırı yağışlar ve neticesinde yaşanan sel baskınları gibi birçok ekolojik değişimin nedeni iklim değişikliğidir.

Bu yüzden iklim değişikliği konusunda toplumsal farkındalığımızın artması gerekmektir.

İKLİM KRİZİNE İNSAN ETKİSİ

Kişisel bakımda kullanılan kozmetik ürünlerinden günlük yaşamda tüketilen birçok ürüne kadar her şey, iklim değişikliğine zemin hazırlıyor. Bireysel tüketim alışkanlıklarımız, çevre üzerinde büyük bir etki bırakıyor ve iklim krizini hızlandırıyor.

SANAYİNİN İKLİM KRİZİNE ETKİSİ

Santraller, fabrikalar ve fosil yakıtlar, yani kömürden akaryakıta kadar Sanayi Devrimi sonrası kullandığımız neredeyse her şey, iklim krizinin temel nedenleri arasında yer alıyor. Fosil yakıtlar yanıcı maddelerdir ve yandıklarında çevreye zarar veren karbondioksit gibi sera gazları havaya salınır. Bu gazlar, güneş ışınlarını emerek gezegenimizin sıcaklık seviyesini yükseltir.

DÜNYA GENELİNDE 1 DERECE ARTAN SICAKLIĞIN ETKİSİ

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, dünya genelinde sıcaklık artışı oldukça belirgin bir hale geldi. 19. yüzyıl ile günümüzü kıyaslayan bilim insanları, dünyanın ortalama 1,2 santigrat derece ısındığını tespit etti. Aynı dönemde atmosferdeki karbondioksit gazlarının artış oranı ise yüzde 50’nin üzerine çıktı. Eğer bu artış devam ederse insanlık gelecekte endişe verici sonuçlarla karşılaşabilir.

İKLİM KRİZİNE KARŞI ORTAK MÜCADELE

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin artmaması veya azaltılması için ortak bir mücadele sergilenmesi gerekiyor. Aksi halde bilim insanları, dünya genelindeki sıcaklık artışının 4 santigrat dereceye kadar ulaşabileceğini ifade ediyor. Bu durum, milyonlarca insanın göç etmesine ve dünya genelinde demografik hareketlerde ciddi değişimlerin yaşanmasına neden olabilir.

Tarımın çökmesi, kuraklığın her yere yayılması, birçok bitki ve hayvan türünün yok olması gibi sorunlarla karşılaşılacaktır. Örneğin, Orta Doğu’da aşırı sıcak hava dalgaları tarım alanlarını çölleşmeye sürüklerken; Pasifik bölgesindeki ada ülkeleri deniz seviyesinin yükselmesiyle sular altında kalabilir.

DÜNYA GENELİNDE HAVA SICAKLIĞI 1,5 DERECE ARTARSA NELER YAŞANIR?

Önümüzdeki 75 yıl içinde hava sıcaklığı 1,5 santigrat derece arttığında şu sorunlarla karşılaşılabilir:

               •             İngiltere ve Avrupa’nın birçok bölgesinde sel felaketlerinin yaşanması,

               •             Orta Doğu ülkelerinde aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle tarım alanlarının çölleşmesi,

               •             Denizlerin yükselmesiyle Pasifik’teki ada ülkelerinin yok olması,

               •             Afrika ülkelerinde kuraklık ve gıda sıkıntısının artması,

               •             ABD’nin batısında kuraklık, diğer bölgelerinde ise şiddetli fırtınaların yaşanması,

               •             Avustralya’da sıcaklık ve kuraklık dönemlerinin başlaması gibi global sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

BİREYLERE DÜŞEN GÖREVLER

Bu sorunların önlenmesi adına 2015 yılında Paris’te tarihi bir anlaşma imzalandı. Paris İklim Anlaşması kapsamında, ülkeler, yüzyıl sonuna kadar sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak için bir eylem planı geliştirdi. Bu kapsamda birçok ülke, 2050 yılına kadar ulusal karbon salınımını sıfırlamayı taahhüt etti.

Hükümetlerin aldığı kararların yanı sıra bireylerin de önemli sorumlulukları bulunuyor.

Örneğin:

               •             Enerjinin daha verimli kullanılması,

               •             İsraf ve aşırı tüketimden kaçınılması,

               •             Yenilenebilir ürünlerin tercih edilmesi,

               •             Elektrikli araçların tercih edilmesi gibi bireysel adımlar dünyanın geleceği için büyük bir fark yaratabilir.

YOK OLUŞ HİKAYESİNİN PARÇASI OLMA!

İklim krizi, her geçen gün dünyamızı etkilemeye devam ediyor. Bugün yapılmayan her şey, yarın daha kötü sonuçların yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Bunun için Paris Anlaşması’nı imzalayan hükümetlerin bu anlaşma dahilinde kabul edilen maddelerin uygulanmasını takip etmek hepimizin sorumluluğudur.

İklim krizinin ve küresel ısınmanın önüne geçmek adına her bireyin yapacağı küçük şeyler, gezegenimiz için büyük önem taşıyacaktır.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page