top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

“Öncelik Türkler olmalı”

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri esnasında söz aldı. Özkan; “Özellikle verilen bursların Türk ve akraba topluluklarına değil, örneğin Suriye’den gelen sığınmacılara veya Somali gibi ülkelerin vatandaşlarına verildiği haberini almaktayız. Bu durum başkanlığın önceliğinden bir sapma olduğu izlenimi uyandırmaktadır” dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri esnasında söz aldı.

Özkan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın bursları öncelik olarak Türklere değil yabancı uyruklu vatandaşlara verildiğini ve sorunlara çözüm üretilmediğini belirtti.

Başkanlığın, amacına hizmet etmediğini belirten Özkan; “Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilere, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza, soydaş ve akraba toplumumuza yönelik faaliyetleri yürüten bir kurumdur. Ancak bu faaliyetlerin belirlenen amaca hizmet etmediği veya etkili bir şekilde gerçekleştirmediği konusunda bazı endişeler bulunmaktadır. Başkanlığın genel amaçlarına dair edilen endişelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Başkanlığın ana hedefi olan Türk diasporasının kimlik ve kültürünü korumak, ana dilini muhafaza etme ve anavatana bağlılığını güçlendirme amacı kapsamlı bir şekilde ele almalıyız. Bu bağlamda somut ve etkili stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yurtdışında ki Türk varlıklarını güçlendirmek ve Türk diasporasının beklentilerine daha iyi cevap verebilmek adına, başkanlığın politikasını çok kapsamlı şekilde ele almasını önemle arz ediyorum. Görünen o ki başkanlığın amacı olan Türk diasporasının kimlik ve kültürünü koruma, anadilini muhafaza etme, anavatana bağlılığını güçlendirme hedefi bazı kurumlar ile belirli bir dengeden uzaklaşıyor gibi görünüyor. Özellikle verilen bursların Türk ve akraba topluluklarına değil, örneğin Suriye’den gelen sığınmacılara veya Somali gibi ülkelerin vatandaşlarına verildiği haberini almaktayız. Bu durum başkanlığın önceliğinden bir sapma olduğu izlenimi uyandırmaktadır. Elbette ki insani yardım ve uluslararası dayanışma önemlidir. Ancak kendi vatandaşlarımızın ve akraba topluluklarımızın ihtiyaçlarına öncelik verilmelidir. Bu durum topluluklarımız arasında adil ve dengeli bir yardım dağıtılmaması riskini taşımaktadır. Özellikle Suriye’den gelen sığınmacılara yönelik, bursları ülkemize sığınan bu insanlara yönelik pozitif bir adım olduğunu kabul edebiliriz. Ancak başkanlığın asıl misyonunun oluşturan Türk ve akraba topluluklarını güçlendirme hedefi unutulmamalı. Bir burs programı ile temel amacına odaklanması gerekmektedir. Bu bağlamda bursların dağıtımında dengeli bir politikanın izlenmesi, Türk ve akraba topluluklarına daha fazla ihtiyaçlarına daha fazla vurgu yapılması başkanlığın amacına uygun bir yaklaşım olacaktır” dedi.

Balkan coğrafyasında yaşayan soydaşların önemli sıkıntılarının bulunduğunu belirten Özkan; “Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız, haklarının korunması, bu tür toplulukların Türkiye’de yaşayan akrabaları ile bağlantıları ve ülkemiz ile aralarında ki kültür alışverişi için daha etkili bir politika izlenmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Balkan üyelerinin bir kısmı AB üyesi olmuş, bir kısmı ise üyelik süreçlerini sürdürmektedir. Ancak bu ülkelerin içerisinde yaşayan soydaşlarımızın durumu maalesef AB standartlarına uygun şekilde ele alınmamaktadır. Balkanlar da yaşayan Türk Toplulukları çeşitli zorluklar ile karşı karşıya kalmakta ve bu sorunların etkili bir şekilde çözüme kavuşturulmadığı için soydaşlarımızın huzuru bozulmaktadır. Balkan coğrafyasında yaşayan soydaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıları ele almak başkanlığımızın öncelikli hale gelmesidir. Diplomatik çabaların arttırılması, yerel düzeyde iş birliğin güçlendirilmesi ve bu topluluklara daha fazla destek sağlanması, Türk diasporasının bir parçası olan Balkan Topluluklarının yaşadığı zorlukları aşmalarına yardımcı olmaktır. Balkanlar’da yaşayan Türk topluluklarının karşılaştığı sorunların çözümü için çaba sarf edilmesi, bu toplulukların huzurunu ve refahını arttıracak, soydaşlarımızın bir bütün olarak güçlü bir şekilde var olmasına katkı sağlayacaktır. Yurt dışında akraba topluluğu başkanlığının kuruluş amacına uygun olarak soydaşlarımıza problemlerine çözüm odaklı çalışmalar yapmasını beklemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

265 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page